Karneval torta

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: ruska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno: ne
Lakoca pripreme: srednje

Sastojci za više od 10 porcija
Prvo da napomenem da sam aktivan i praktičan kuvar, pa većinu mjera, mjerim supenim kašikama. Nemam kuhinjsku vagu na žalost, ali se nadam da su kašike svuda u svijetu iste i ako koji gram omane, više ili manje nije bitno, jer se ukus torte neće promjeniti.

Znači, za čitavu tortu je potrebno:
-13 jaja
-100 grama margarina
-200 grama bijele čokolade
-200 grama crne čokolade
-1 puding od vanile
-1 vanilin šećer
-16 kašika brašna
-20 kašika šećera
-1 litar mlijeka
-2 dcl Baileys likera
-250 grama keksa (Plazma, Petit)

Priprema
Kore:
Tri jajeta umutiti sa 3 kašike šećera i 4 kašike brašna. Zatim ispeći u okrugloj tepsiji na 200°C. Potrebne su tri kore. Moguće je ispeći jednu debelu koru i posle je isjeći po debljini, ali iz iskustva govorim da je najbolje kore pripremiti i peći pojedinačno. Gotove kore iz supermarketa su takođe dobra opcija, mada uglavnom sam pečem svježe kore.

Fil prvi:
100 g margarina izmutiti sa 3 kašike šećera i 1 dcl Baileys likera. U međuvremenu istopiti 200 g bjele čokolade i dodati u pripremljenu masu. Sve ponovo izmutiti mikserom i dodati 250 g mljevenog keksa. Plazma i petit beure najbolje služe za tu svrhu. Prvu koru vrlo lagano natopiti Baileys likerom tek da nije suva, a zatim premazati filom i staviti drugu koru odozgo.

Fil drugi:
U litar hladnog mlijeka dodati 8 kašika šećera i 1 vanilin šećer, pa podgrijati na laganoj vatri. Veoma je važno da mlijko bude mlako i ne smije da provri ni po koju cijenu. U međuvremenu u drugoj posudi umutiti 4 jaja, dodati 4 kašike brašna i jedan puding od vanile. Ako je masa gusta, dodati malo hladnog mlijeka da bude otprilike smjesa kao za palačinke. Zatim smjesu dodati u predhodno podgrijano mlijeko i kuvati na laganoj vatri da ne zagori. Nakon par minuta, masa već pocinje da se zgušnjava, pa je potrebno neprestano miješati, jer jer može vrlo lako da zagori, t.j. stvaraju se grudvice brašna, koje se vrlo lako lijepe za dno šerpe. U najboljem slučaju mikserom neprestano miješati dok je šerpa još na vatri nekih 10-15 minuta. Kada je masa dovoljno gusta da može da se maže kao fil, skinuti sa vatre i podjeliti je na dva jednaka dijela. Prvi dio premazati na drugu koru i poklopiti trećom korom.

Fil treći:
Istopiti u 3-4 kašike vode 100 g čokolade za kuvanje i dodati u drugu polovinu predhodnog fila, pa umutiti mikserom. Premazati cijelu tortu, zatim pustiti da se ohladi 2-3 sata i ponovo premazati jednom rastopljenom čokoladom za kuvanje.

Tortu ostaviti da prenoći u frižideru jer će kore i fil bolje da se ujedine.

Prijatno!

Pretraga
Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?







Rezultati | Sve ankete
Linkovi