Pogačice za roštilj

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno: skroz
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci
1 kg brašna
500 ml mlake vode
14 g suvog kvasca (2x7)
1 puna kašičica soli
brašno za posipavanje

Priprema
U jednu vanglicu staviti brašno (oko 900 g) rukom napraviti malo udubljenje, sipati kvasac, so i mlaku vodu. Mikserom za testo mutiti dok ne počne da se odvaja od vanglice. Isključiti mikser i nastaviti još 10 min. rukom mesenje. Onim brašnom što je ostalo (100 g) kvasiti ruke i posipati dasku na kojoj se mesi. Oblikovati kuglu i staviti je u manju vanglicu ili poseban sud za testo.

Na ruku naneti malo ulja i površinu testa premazati, pa ako je obična vanglica pokriti čistom krpom, a ako je specijalan sud poklopiti odgovarajućim poklopcem.
U veću vanglicu naliti vruću, ali ne vrelu vodu i spustiti u nju vanglicu s testom. Ostaviti da testo naraste. Ako je pokriveno krpom paziti da se ne zalepi. Ako je odgovarajućim poklopcem on će sam da se otvori i signalizira da je testo naraslo. Posuti dasku s malo brašna, testo izvaditi iz vanglice, premesiti ga i ponovo vratiti. Vodu u onoj većoj vanglici promeniti tj. nasuti vruću i ponovo ostaviti da testo naraste.

Izvaditi ga na dasku za mesenje posutu brašnom, oblikovati ga u obliku valjka i podeliti na 10 delova. Svaki deo premesiti i ostaviti na površinu posutu brašnom. Kada smo sve delove premesili, oblikovali u kuglu, uzmemo onaj prvi deo – kuglu i oklagijom razvijemo kao koru debljine prsta, a prečnika oko 20 cm. Svaku izvaljanu koru – pogačicu izbodemo viljuškom na par mesta. Kada smo to uradili krenemo sa pečenjem na roštilj ili ringlu, a ko ima šporet na drva još bolje na ploču. Uzimamo prvo onu prvu pogačicu pošto je ona malo narasla dok smo ove druge razvijali. Za prvom druga i tako redom do zadnje. Ako ih odmah ne jedemo, ređati ih u čist stoljnjak i dobro zamotati do služenja.
Ove pogačice su predivne. Kada se stave na roštilj ili šporet, prvo se naduju pri pečenju, a kada ih jedemo prosto se testo odvaja.

Pretraga
Lako je biti izdašan s tuđim novcem.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi