Činija obložena testom

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno: ne
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci
Testo:
1 kg brašna
1 kafena šoljica zejtina
1 jaje + 3 žumanceta
14 g. kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli

Priprema
Zamesiti testo, odvojiti male loptice i od njih praviti trake (kao valjušci) dužine potrebne da obavije činiju. Činiju uzmemo onu u kojoj će se supa – čorba sipati. Treba da se dobiju oko 18 – 20 traka, što zavisi od veličine činije. Trake postaviti na dasku posutu brašnom, ali tako da je između razmak oko jedan santimetar. Preko tih tračića (one su duže) postaviti kraće tračiće, ali u suprotnom smeru, prepletati ih neizmenično tj. dok se ne dobije mreža u obliku kvadrata.

Činiju prevrnuti, namazati je puterom (malo onako u tankom sloju) i na nju pažljivo naneti napravljenu mrežu od testa. Blago pritisnuti testo, a one krajeve tračića (i kod dužih i kod kraćih) koji su višak odseći nožem. Napraviti još dve duže tračiće, isprepletati (uplesti) ih, pa sa njima napraviti ivice činije (kao venac oko gornjeg dela) tj. oivičiti je. Premazati žumancetom i peći.
Pre stavljanja u rernu, podmazati tepsiju, postaviti oblozenu činiju (tako okrenutu na dole) i peći kao svaku drugu pogaču.

P. S. Koristi se bela porculanska činija, a supe -čorbe koje se u njoj služe su one uz koje upotrebljavamo dodatke, tj. prerađevine od brašna.
Ko želi ove tračiće (18 – 20) da smanji broj, pravi ih malo deblje tj. šire. Mogu da se naprave i samo 5 malo širih traka i da se prepliću s više manjih. To je individualno, a zavisi od veličine, dubine činije.

Pretraga
Nada je uglavnom loš vodič, mada je dobar drug na putu.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi