Žele sa ruzmarinom

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: austrijska
Vreme pripreme: 120 minuta
Posno: skroz
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci
2,5 kg jabuka
5-6 kašika iseckanog ruzmarina
700 ml vode
300 ml. vinsko sirće
šećer (zavisi od dobijene tečnosti)
9-10 kapi zelene farbe (za kolače)

Priprema
Jabuke oprati, prepoloviti i izvaditi semenke. Staviti ih u šerpu, naliti s hladnom vodom, dodati polovinu iseckanog ruzmarina i ostaviti da provri. Smanjiti temperaturu na najmanje i nastaviti kuvanje dok jabuke skroz neomekšaju tj. dok se skoro neraspadnu (oko 40 min.) Dodati sirće i još 6-7 min. nastaviti kuvanje.

Uzeti jedan lonac, staviti preko gazu, zavezati je, sipati masu i ostaviti do sledećeg dana (da se iscedi tečnost). Izmeriti količinu dobijene tečnosti i na 600 ml dodati 450 g šećera. Sud sa sokom i šećerom, staviti prvo na smanjenu temperaturu da se zagreje i šećer rastopi (mešati). Pojačati temperaturu na najače i bez mešanja 15 min. kuvati. Sa površine pokupiti penu, dodati ostatak ruzmarina i zelenu farbu, promešati i sipati u čiste, sterilisane tegle (zagrejati tegle na 100 °C oko 20 min. u rerni) ostaviti za 1 cm. do vrha tegle prazno.

Zatvoriti hermetičkim zatvaračima (može i celofan) uviti u deblju tkaninu i ostaviti tako do sledećeg dana. Izvaditi tegle iz tkanine i ostaviti ih na hladno, suvo i mračno mesto do upotrebe.

Pretraga
Uživaj život i zamišljaj da je svaki dan jedan zaseban život.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi