Slatko od smokava i đumbira

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno: skroz
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci
Smokve
Šećer
Đumbir
Limun
Šipka vanile

Priprema
Smokve oprati, očistiti vrhove donjeg i gornjeg dela, pa ih oštrim nožićem što tanje oljuštiti. Šiljastim metalnim predmetom (kao igla za pletenje) svaku smokvu na dva mesta probušiti. Tako pripremljene smokve naređati u lonac i staviti da se kuva. Kada voda proključa (tri- četri ključa) prosuti je i naliti drugu. Naliti vrućom vodom da se postupak ubrza. Ovaj postupak (dolevanja vruće vode) ponoviti 6-7 puta.
U zadnju vodu staviti 6 kašika soka od limuna i oljušten, na kockice iseckan đumbir. Smokve staviti u đevđir, ostaviti ih da se sacede, a đumbir u vodi s limunom (zadnja voda) oko 45 min.
Na 1 kg i 250 g. smokvi i 3 štapića od po 4 cm. dužine đumbira, ide 3 kg. šećera. Staviti šećer u šerpu, preliti ga hladnom vodom (onako samo da se pokrije) i staviti da se špinuje. Šećer špinovati manje nego obično tj. sok ne mora mnogo gust da bude pošto je bolje da se smokve i đumbir što duže kuvaju. Slatko kuvati na jakoj vatri, odnosno brzo, sve dok se ne zgusne. Da bi bili sigurni kada je postignuta željena gustina, izdvojimo na jednu tacnicu malo soka, rashladimo ga i ako sok pada u gustim kapljicama sa kašičice, onda je gotov. Par minuta pre nego što je slatko gotovo, dodati mu limun iseckan na kolutove i šipku vanile.

Skinuti slatko s ringle, pokriti čistom vlažnom salvetom i ostaviti 10 min. da tako pokriveno stoji. Skinuti salvetu i ponovo ga vratiti na ringlu da proključa (4-5 ključa). Skinuti sa šporeta, pokupiti svu penu, poklopiti vlažnom salvetom i ostaviti da prenoći. Sledećeg dana hladno slatko, sipati u tegle i povezati celofanom ili hermetičkim zatvaračima. Pažljivo tegle spolja izbrisati i ostaviti na mesto gde ima promaje. Ovo slatko je bolje kada postoji.

P. S. Smokva je voćka koja upija dosta šećera, zato ne treba uzimati manje šećera od date mere. Ako se i javi u slatku više soka, isti će biti potreban kasnije kada smokve počnu da upijaju šećer –sirup i na kraju ostanu u tegli gornji slojevi skoro suvi tj. bez soka.
Ko nema vanilinu šipku, može i bez nje. Isto tako, ko nema strpljenja da čeka da smokve upiju sok, može dodati 2-3 kašike želatiranog šećera ili želatin listića.
Na slici su smokve i đumbir odvojeni, levo smokve, a desno đumbir, bez želatina i želatiranog šećera. U tegle sipati pomešano tj. kako se kuvalo. Slatko je dekorativno i ukusno.

Pretraga
Mala je vajda od sposobnosti ako nemate gde da je iskažete.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi