Pogača „Leptir”

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno: ne
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci
Za testo I
1,2 kg brašna
600 ml mleka (mlakog)
50 ml ulja
2 kom jaja + 1 žumance
2 i po kesice suvog kvasca (od 7 g)
1 kafena kašičica šećera
1,5 kafena kašičica soli

Za testo II
400 g brašna
200 ml mleka (makog)
1 jaje
3 kašike ulja
1 kes. suvog kvasca (7 g)
1 kafena kašičica aleve paprike
½ kafene kašičice soli

Ostali materijal:
žumance, aleva paprika, brašno, ulje

Priprema
Izrada testa I - prosejano brašno pomešati sa kvascem, dodati šećer, so, ulje, umućena jaja i žumance, mlako mleko i zamesiti glatko testo. Premazati ga s malo ulja, pokriti čistom krpom i na toplo mesto staviti da naraste. Premesiti ga i ostaviti da ponovo naraste. Razviti testo u obliku valjka, podeliti ga na 5 delova. Jedan deo malo premesiti i ostaviti sa strane, a ostala 4 dela, svaki podeliti na 3.

Od svakog dobijenog dela, umesiti tj. razvaljati valjke prečnika R 2,5 cm, a dužine oko 40 cm. Uzeti po dva valjka i uplesti četiri pletenice. Od četvrtog dela oduzeti malo testa – za glavu (veličina jabuke), ostalo testo podeliti na dva dela, uvaljati valjke malo deblje nego prethodne (oko R = 4-5 cm) i uplesti pletenicu dužine oko 26-28 cm. Tepsiju podmazati uljem i na nju formirati leptira.

Staviti prvo trup (četvrti deo) na jednom delu premazati malo belancem, dodati glavu od koje oduzeti malo testa za pipke (2) i naneti pipke. Od ostalih 4 pletenica oblikovati krila tj. oformiti leptira. Krila tj. njihove krajeve koji se spajaju sa trupom, premazati malo belancem.

Prazni deo koji ostaje u krilima, popuniti testom II.
Izrada testa II - sa gore navedenim sastojcima za ovo testo, postupiti na isti način, kao i sa testom I. Ovo testo, zbog dodavanja aleve paprike dobije crvekastu boju.

Beli deo leptira premazati umućenim žumancem kome dodati 3-4 kapi vruće vode, a crveni, malo premazati mešavinom ulja i vode (1 kašičica ulja + 1 kašičica vode) i posuti malo aleve paprike. Paprika se posipa na taj način, što se prave mali krugovi na testu – krilu. Peći na 200°C oko 30-35 min, smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti s pečenjem još 10 min što zavisi od šporeta. Gotovu pogaču – leptira, staviti na čist stoljnjak, poprskati hladnom vodom, zaviti stoljnjak i ostaviti da se hladi.

P. S Ova pogača se peče u četvrtasti ili veći okrugli pleh. Ukusna je i dekorativna .

Pretraga
Za filozofe, sve vesti su čisti tračevi koje, po njihovom mišljenju, pišu i objavljuju ostarele dame.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi