Slavsko žito, koljivo

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme:
Posno: skroz
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci
Koliko žita (suvog, nekuvanog) toliko kristal šećera i isto toliko mlevenih oraha.

Priprema
Žito (najbolje ona krupna pšenica-belija) se dan pred kuvanje potopi u vodu, da omekša. Onda se kuva u šerpi/loncu sa debelim dnom dosta dugo na tihoj vatri, da ne zagori (a lako zagoreva i lako kipi), sve dok potpuno ne omekša. Po potrebi dodavati vodu, ali na kraju kuvanja treba da ostane sasvim malo ili nimalo vode.

E, sad, kad je skuvana, ako je ostalo još tečnosti, treba je osušiti (može i da se ispere pod mlazom vode u đevđiru ili velikoj cediljci, da se opere od sluzi, ali i ne mora) - najlakše je prosuti je na krpu, da krpa upije nepotrebnu vlagu - ostaviš tako da stoji pre mlevenja, da se prosuši. Onda kuvanu suvu pšenicu treba samleti na mašini za meso, šajbna sa najmanjim otvorima.

Mlevenu pšenicu staviti u oveću šerpu ili vanglu, pa dodavati šećer i mlevene orahe i mesiti rukama, kao testo. Od začina ja volim cimet, strugano morsko orašče i vanilu, ali to je stvar ukusa. Kad potrošiš sav šećer i skoro sve orahe i dobro umesiš masu, prebaciš je u činiju za služenje, zaravnaš gornju površinu i preliješ preostalim orasima, koje lepo utapkaš prstima utisneš 4 tupe, tako da žito ima oblik krsta. Ja ne volim bombone i ostale šareniše po žitu - neko stavlja polovine oraha za ukras, a meni je samo taj oblik krsta (lepo izgleda u okrugloj činiji) dosta.

Mora da stoji na hladnom, inače će da uskisne.

Za 15-20 gostiju dosta ti je pola kila pšenice - pola kila oraha - pola kila šećera, ako ce samo da se posluže - a ako ćeš na kraju ručka/večere da služiš žito uz ostale kolače (što mnogo volim), onda pravi veću meru.

Pretraga
Bezuslovna poslušnost znak je neznanja i nesigurnosti.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?







Rezultati | Sve ankete
Linkovi