Suncokret pogača

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: 120 minuta
Posno: ne
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci za 8 porcija
2 jaja + 1 žumanjak
300 ml (pola-pola) mlijeka i vode
100 ml butter-milk to je kao naše pravo kiselo mlijeko
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
100 g neslanog putera za premazivanje, omekšalog
1 kašičica kvasca
brašno po potrebi

Priprema
Zamijesiti tijesto da nije mnogo mekano, a ni tvrdo, da se ne lijepi za radnu površinu. Kada nadođe, razvaljati ga i premazati omekšalim puterom kao lisnato tijesto, s tim što ćete poslije tijesto formirati u 4 loptice. 3 jednake, a četvrtu ostaviti manju od ostalih.

Razvaljati jednu po jednu lopticu u krug, uzeti okruglu činiju i poklopiti taj krug, pa okolo isjeći nožem onaj višak. Tako će se dobiti precizan krug i trokuti će biti jednaki. Zatim krug presijeći kao krst, pa onda još jednom da se dobije osam trouglova. Tako uraditi i sa ostale 2, a četvrtu ostaviti u loptici, ona ide u sredinu.

U okruglu tepsiju srednje veličine, ređati na dno tepsije dobijene trokutiće tako da špic trokutića dođe uz zid tepsije, a sredina treba da bude prazna. To sve fino i pažljivo složiti. Drugi red ređati istim postupkom, samo što se sada trokutići slažu tako da se popuni onaj razmak u prvom redu (nadam se da me razumijete), tako i sa trećim redom. Četvrtu lopticu staviti fino u sredinu.

Pogaču ostaviti u tepsiji da nadolazi pola sata, zatim je premazati samo mlakom vodom uz pomoć četkice i lopticu u sredini posuti grubo mljevenim makom. Peći na 375°F oko 35 minuta, zavisi kako rerna peče. Paziti da ne pregori. Ako rerna peče jako, smanjiti je. Pogača treba da ostane lijepe, zlatnožute boje.

Pretraga
Roditi se kao ružna žena ne znači ništa. Razumom ružna žena dolazi u sklad sa svojom ružnoćom, pa je upotrebljava kao dar prirode. Postati ružna žena znači postati okrutna i sama sebi dovoljna.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi