Pogača „Cvetna dolina”

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno: ne
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci
1,650 g brašna
6 kafenih kašičica suvog kvasca
2 kom jaja
½ l jogurta
100 ml ulja
200 ml vode (mlake)
300 ml mleka (mlakog)
2 kafene kašičice soli
2 kafene kašičice šećera

Ostali materijal:
250 g bufera
3 kašike brašna
1 žumance
1 belance

Priprema
Prosejano brašno pomešati sa kvascem, dodati so, šećer, umućena jaja, jogurt, ulje, vodu i mleko. Zamesiti glatko testo (mekše), oblikovati u polu loptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. Kada testo naraste, odvojiti jedan manji deo i ostaviti na dasku posutu brašnom. Ostalo testo premesiti, razviti 1 cm debljine i 1/3 butera pomešanog sa brašnom (3 kašike) premazati. Presaviti kao knjigu i 15 min. ostaviti na dasci posutoj brašnom. Postupak ponoviti na isti način još dva puta.

Testo staviti u pleh podmazan uljem i rastanjiti ga onoliko koliki je obim tepsije. Od manjeg dela testa, razviti koru debljine 3 mm seći male kvadrate, raseći ih na nekoliko mesta i spajati po tri. Pri spajanju, dva kvadrata premazati umućenim belancetom, a kada se nanese treći, pritisnuti, malim okruglim predmetom. Tako pripremljen cvet, naneti na površinu testa u plehu. Mesto gde se nanosi cvet, premazati umućenim belancem. Postupak ponoviti do kraja tj. dok ima testa i mesta na okrugloj površini tj. pogači. Ovako pripremljenu pogaču, premazati umućenim žumancem pomešanim sa 3-4 kapi mlake vode i staviti da se peče.

Peći na 220°C stepeni 10 min., smanjiti temperaturu na 200°C stepeni peći još 10 min. i nastaviti na 180°C stepeni još 20-25 min. što zavisi od šporeta. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, poprskati hladnom vodom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti u 10 min. u pleh da stoji. Izvaditi pogaču iz pleha, uviti je u čistu salvetu i ostaviti da se ohladi, a zatim služiti.

Pretraga
Ljubav se zasniva na tri četvrtine radoznalosti.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi