Šaumrolne

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: 90 minuta
Posno: ne
Lakoca pripreme: srednje

Sastojci za 8 porcija
1 paket smrznutog lisnatog testa
za šaum: 5 bjelanaca i 150 g šećera
za šerbe: 1 dl vode i 200 g šećera
prah šećer za posipanje

Priprema
Odmrznuti lisnato testo i razvaljati ga oklagijom na podlozi posutoj brašnom. Rezati 20 jednakih traka, obmotati svaku traku preko limene modle za šamrolne i peći (pleh nije potrebno podmazati jer je testo dovoljno masno) na oko 180 C oko 10 do 15 min., dok ne promene boju. Poskidati sa kalupa i ohladiti za punjenje šaumom. Šaum kašikom staviti u špricu i puniti rolne.

Za šaum umutiti 5 bjelanaca sa 150 g šećera. Prvo mutiti samo bjelanca dok se ne dobije pjenasta smjesa, a zatim se dodaje šećer kašiku po kašiku, uz neprestano i jednolično (istom brzinom) mućenje. Mutiti dok se sav šećer ne istopi tj. da se šećer ne osjeća, a tada će i pjena da postane sasvim čvrsta.

Napomena! Posuda u kojoj se muti najbolje da je staklena ili metalna i treba da je potpuno SUVA, kao i mješalice od miksera!!!

U umućena bjelanca dodaje se šerbe - skuvani šećer i voda, a ono treba da bude od prilike gustine meda.

Šerbe skuvati od 1 dl vode i 200 g šećera.
Šerbe staviti da se kuva nešto prije nego što se počne rad sa bjelancima, pa ga ostaviti da polako kuva i da se ušpinuje dok bjelanca ne budu umućena. Kad i jedno i drugo bude gotovo onda oprezno pristupiti dodavnju šećernog sirupa bjelancima.

Ovako: obavezno staviti u jednu šerpu hladne vode i u vodu staviti kockice leda (prethodno se znači pobrinuti za dosta leda!), pa u tu šerpu s ledenom vodom staviti činiju sa umućenim bjelancima. Tada mikserom miješajući šaum od bjelanaca POLAKO - POSTEPENO U ŠTO TANJEM MLAZU, MLAZ DA BUDE KAO NIT (KONAC). I uz stalno miješanje sipati dok se sav sirup ne utroši. Znači, nikako ne sipati sirup naglo, najednom, jer će se onda bjelanca ubrzo razvodniti, i to je razlog da oni splasnu i sutradan puštaju vlagu. Tokom mućenja će trebati promijeniti vodu i dodati ponovo leda, jer će voda postati topla, a što je voda hladnija to će i bjelanca brže, bolje i čvršće se umutiti! U stvari šaum je gotov kad je potpuno hladan.

Na ovaj način pripremljen šaum je kao u poslastičarnici i može da stoji bez problema po 7-8 dana u frižideru naravno.

**Napomena! Sirup je gotov kad mjehurić kuvanog šećera izleti iz zamke (omče koju smo napravili od komada žice). Ovako skuvan šećer staviti na najnižu temperaturu ako bjelanca još nisu gotova.

** Dodaje se vreli sirup u umućena bjelanca.

Pretraga
I sa jabukom mogu da zapanjim Pariz.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi