Kroasani (Croissants)

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: francuska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno: ne
Lakoca pripreme: srednje

Sastojci za više od 10 porcija
15 g kvasca
dcl mlake vode
700 g brašna
3 dcl mleka
2 kašike šećera
2 kašičice soli
180 g maslaca
1 jaje

Priprema
Otopi 15 g kvasca u dcl mlake vode i dodaj 150 g brašna. Stavi na toplo, da se digne kvasac. U međuvremenu, zamesi testo od 550 g brašna, 3 dcl mleka, 2 kašike (supene) šećera i dve kašičice soli; dodaj kvasac i zamesi testo, pa ga istresi na posipanu brašnom dasku.

Razvijaj testo povlačeći oklagiju u svim pravcima, da svuda bude jednake debljine.
Iz frižidera izvadi 180 g maslaca, pa ga iseci na tanke listiće. Polovinu testa polepi listićima od maslaca, poklopi, pa opet razvijaj testo. Preklopi tako tri puta, pa stavi testo u frižider.

Nakon 20 min izvaditi testo, opet ga razvijaj, preklopi tri puta, i vrati u frižider. Ponovi to još dva puta, zatim vrati testo u frižider na bar 4 sata ili preko noći da odstoji.

Onda razvijaj i iseci na kvadrate od oko 10 cm. Svaki kvadrat preseci dijagonalno na pola, tako da dobiješ po dva trougla. Svaki trougao zaviti tako što se pođe od najduže strane, a vrh malo zategni i prilepi preko peciva.

Staviti da malo narastu (ustvari da duplo narastu), zatim krajeve malo saviti u polumesec. Umutiti jedno jaje i premazati pecivo.

Peći u predhodno zagrejanoj rerni na 250°C oko 15 minuta.

Pretraga
Roditi se kao ružna žena ne znači ništa. Razumom ružna žena dolazi u sklad sa svojom ružnoćom, pa je upotrebljava kao dar prirode. Postati ružna žena znači postati okrutna i sama sebi dovoljna.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi