Pečeno prase

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno: ne
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci za više od 10 porcija
1 prase osmuđeno i očišćeno,
malo piva (jedna gajba, tek toliko da se nađe)
so

Priprema
Prvo ga valja očistiti. Kad ga očistiš, posoli ga spolja i iznutra, pa ga malo ignoriši, tek da malo upije so. Za to vreme ne zevaj okolo nego uključi rernu, znaš kako se uključuje rerna, neću još to da te učim – i to na maksimum. Neka se puši! Prase meti nešto ranije, da ga rerna uzme pod svoje dok je još ladno. Samo paz´ da ne preplane. U pleh, pored svinjče, sipni malo vode, i to upražnjavaj sve vreme dok pečeš prase.

E, kad prase krene da poprima lepu rumenu boju na scenu će stupi pivo. Sipni u neku posudicu jedno po flaše, a onda u njega moči krpicu kojom ćeš ubuduće, tj. dok se svinjče totalno ne ispeče, da ga, je li, premazuješ. Nemo´ slučajno da mi svinjče premazueš sa slaninu, ki da prase nema dosta svoje masnoće, nego će ti da i ga nabaviš. Ma nemo´!

E, pa lepo, sad zavrni rukave ako to nisi dosad uradeo, i prevrni svinjče na drugu stranu, jer nije dobro da leži sve na istu stranu iz razloga obostranog pečenja. Jes´!

Uobičajeno je da pečenje traje dok se prase ne ispeče, nikako dalje, jer to bi, naravski, pogoršalo stvar.
Valja i ovo da znaš: ako se kosti na nožicama odvajaju od meso, ondak je prase urađeno perfekt, ako se, ne daj bože, ne odvajaju, ondak pa nije.
Kolko će ti da ga pečeš, ne znam, ali bez jedno 2,5 sata, a ponekad i 3, zavisi od prase, ne´š da dobiješ prase pečeno onako kako ja gledam na tu stvar. Da ne bi svinjče kad se ispeče ispalo ćoškasto, će ve uputim u jedan štos kojim se taj nedostatak izbegava. Čim popieš pivo uzmi tu istu flašu i sakrij je svinčetu u stomak, pa ga lepo ufircaj, da flaša ne ispadne dok ga prevrćeš.

Kad se svinče ispeče, skini mu konce, izvadi flašu, a prase meti na sto. Prase se može poslužiti i tako, u celini uzev, a može i pojedinačno, to jest isečeno na delovi. Kad ga ređaš po ovali obavezno gledaj da rumena kožica gleda na gore, lepše je, a i dobićeš utisak na gosti. Uz pečeno svinjče obavezno ide ren u sirće, ljuta papričica, a ne smeta ga ni mladi luk.

Sok od pečenje sačuvaj i upotrebi ga onako kako dolikuje: u topao "pretop" surdukni komade lepinje ili lepca, će vidiš: gosti će zaborave prase. Pod garanciju!

Pretraga
Flertovati bez dubljih namera isto je, otprilike, kao planirati putovanje, a nemati prevoz.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi