Niške pihtije

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno: ne
Lakoca pripreme: srednje

Sastojci za 8 porcija
1 1/2 kg očišćenih svinjskih ušiju, nogu, njuška i rep (izbegavati suviše masno).
Jedno dve noge od starije kokoši.
Jednu teleću nogu.
Jedna veza razne zeleni.
Jedan do dva lista lovora.
Nekoliko zrna belog bibera.
Jedna glavica crnog luka.
Jedna glavica belog luka.
Jedno dva kuvana jajeta.

Priprema
Kuvati ih na ovaj način:
Uzeti 1 i po kilogram očišćenih svinjskih nogu, uši, njušku i rep (samo izbegavati suviše masno meso jer piktije nisu dobre ako su suviše masne).
Dobro je staviti u pihtije i noge od stare živine, kao i jednu teleću nogu. Svu sitnež dobro oprati, staviti u veći lonac i naliti vodom da meso ogrezne. Metnuti na štednjak i pihtije polako kuvati.
Kada se pena pojavi na površini lonca, treba je pažljivo skinuti, i sad dodati jednu vezu razne zeleni, list lovora, nekoliko zrna bela bibera, jednu glavicu crna luka i jednu glavicu bela luka, nekoliko zrna najgvirca i soli po ukusu.

Kuvanje treba da traje 4-5 sati, zavisi od toga kada će meso biti sasvim mekano. Čim se meso počne od kosti samo da odvaja, znači da su pihtije kuvane. Ipak treba paziti i na vodu od pihtija, jer ona treba da bude više lepljiva i to je znak da će se pihtije stegnuti. Sad lonac treba skinuti sa vatre, ostaviti ga da se sadržina malo staloži. Pokupiti mast koja pliva po površini čorbe. Prvo se procedi kroz sito, a zatim kroz salvet. Meso skinuti sa kostiju i razdeliti ga u nekoliko dubljih tanjira.
Pored mesa uzeti dva tvrdo kuvana jajeta iseći na koturove i postaviti preko mesa kao dekoracija. Tada preliti meso proceđenom čorbom i ostaviti na hladnom da se stegne. Služiti ih sa sirćetom ili majonezom u kome treba dodati malo struganog rena.

Pretraga
Onaj ko prezire bogatstvo, bez sumnje je izgubio nadu da će se obogatiti.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi