Put za Gvantanamo

Put za Gvantanamo

(en: The Road to Guantanamo)

Zanr: Drama

Originalni naziv: The Road to Guantanamo

Uloge: Riz Ahmed, Farhad Harun, Waqar Siddiqui, Afran Usman, Shahid Iqbal

Režija: Mat Whitecross, Michael Winterbottom

U septembru 2001. godine Asif odlazi u Pendžab da upozna ženu kojom treba da se oženi. Pošto su mu za venčanje neophodni svedoci, on poziva prijatelje iz Engleske. Četvorica mladića Šafik, Asif, Ruhel i Monir stižu u Karači, gde odlaze u džamiju sa jednim rođakom Pakistancem. Imam od njih traži da idu u Avganistan da pomognu tamošnjem narodu. Autobuska karta je jeftina, a Avganistan im zvuči kao prava avantura.

Nakon iscrpljujućeg putovanja stižu u Kandahar i to upravo u noći prvog američkog vazdušnog napada na Avganistan, kada su zbog napada 11. septembra, američke jedinice započele odmazdu protiv Talibana. Četvorica mladića nastavljaju put do Kabula, gde se razboljevaju i bivaju prisiljeni da tu ostanu. Ponovo kreću na put, u nadi da će se vratiti u Pakistan, ali se uskoro zatiču duboko u ratnoj zoni da bi na kraju bili i uhapšeni.

Nakon nekoliko nedelja provedenih u pritvoru, avionom ih prebacuju u američku bazu Gvantanamo na Kubi, gde ih drže u zatvoru kao potencijalne teroriste. Tajna služba veruje da su mladići nekako povezani sa Mohamedom Atom i Osamom Bin Ladenom. Iako uskoro postaje jasno da ništa od toga nije tačno, prolaze čitave dve godine pre nego što su se Šafik, Asif i Ruhel vratili u Tripton. Do danas nema traga Moniru, kog su izgubili u Avganistanu.

Film "Put za Gvantanamo", koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, koristi arhivske snimke, intervjue i dramatizovane scene kako bi stvorio autentičnu priču o mukama četvorice nesrećnih mladića koji su samo zbog svog porekla doživeli progon.Preuzmi film!

Triler: Put za Gvantanamo


<< Nazad na listu filmova
Gledaj online Put za Gvantanamo, Besplatno Put za Gvantanamo, Gledaj online The Road to Guantanamo, Besplatno The Road to Guantanamo
Pretraga
Ako je čovek rob svojih strasti, on nije slobodan.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi