Ratluk

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: turska
Vreme pripreme:
Posno:
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci
1 kg šećera
150 g brašna od krompira
pola limuna
ekstrat bergamona
125 g badema
šećer u prahu

Priprema
Gusto ukuvati kilo šećera sa 1/4 litra vode pa dodati smesu od 150 grama brašna od krompira razmućenog u litar vode i dobro izmešati da nema grudvica. Šerpu staviti u drugu šerpu sa vrelom vodom i kuvati dok se masa ne ukuva da počne da otpada sa kašike. Na kraju dodati sok od pola limuna, ekstrat bergamona i 125 grama oljuštenih sitno iseckanih badema. Sud premazati bademovim uljem i sipati masu pa je izjednačiti da bude visoka 3 - 4 santimetra. Staviti u frižider i ostaviti da se stisne do sutradan pa onda seći na kockice i posuti šećerom u prahu.

Samo da dodam nekoliko detalja: "krompir brašno" je krompirov skrob(štirak) koji se može u recepišu zameniti kukuruznim skrobom (corn starch, gustin) ili pšeničnim skrobom. Sad, da li to moze da se kupi u Šumadiji nije mi poznato.

Bergamon (bregamot) je eterično ulje koje se dobija od ljuske jedne vrste pomorandži koje su se originalno kultivisale u okolini italijanskog grada Bergama na
Kalabriji. To ulje se vrlo slabo korisi u ishrani zato što ima neke sastojke koji su štetni ali zato se koristi ulje od cveta obične pomorandže koje se moze lako naći.

Pretraga
Ljubomora je žeđ za znanjem zahvaljujući kojoj naposletku saznamo... sve moguće podatke osim onoga koji bismo želeli.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi