Fondan masa

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: univerzalna
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno: sa uljem
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci
Šećer kristal
Voda
Glicerin sirup


Šećer u prahu
Kokosova mast
Sok od limuna
Vruća voda

Priprema
Fondan masa I

Šećer kristal
Voda
Glicerin sirup


Šećer naliti vodom i staviti da se kuva (jaka temperatura). Šećernu tečnost kuvati 2 min. dodati glicerin sirup i kuvanje nastaviti dok masa ne postane gusta tj. na površini se ne pojave uzastopni mehurići. Pri kuvanju skidati penu (nečistoću šećera), a kada je proces kuvanja završen 10-15 min,. sud staviti u drugi (veći) napunjen 10 cm hladnom vodom (staviti i nekoliko kocke leda).
Ostaviti 3-4 min. da stoji (paziti da se na površini korica ne stvori) , uzeti drvenu kašiku i dobro mutiti dok se masa ne zgusne i postane bela. Masu izručiti u posudu od stakla ili rosvaja premazanu hladnom vodom. Površinu mase – fondana poprskati hladnom vodom i ostaviti da se potpuno stegne. Pomoću drvene kašike – špatle prebaciti fondan na dasku posutu šećerom u prahu i umesiti šećerno testo. Testo oblikovati u polu loptu, uviti u foliju za održavanje svežine i ostaviti do upotrebe u frižider da stoji. Pre uputrebe ostaviti 30 min. na sobnoj temperaturi da stoji, a zatim graviti figure, cvetove isl.
Na 100 g šećera staviti 50 ml vode i 25 g glicerin sirupa.


Fondan II

Šećer u prahu
Kokosova mast
Sok od limuna
Vruća voda


Mast zaliti vodom i sokom i staviti da se otopi (na srednjoj temperaturi). Masi dodati 1/2 količine šećera i kuvati 4-5 min. (uz mešanje). Sud sa masom prebaciti u drugi veći s hladnom vodom i uz mešanje dodati ostale polovinu šećera. Šećernu masu ohladiti (da bude mlaka), prebaciti na dasku posutu šećerom u prahu i mesiti testo dok ne postane hladno. Oblikovati polu loptu, zaviti u foliju i do upotrebe ostaviti u frižider da stoji. Pre upotrebe 30 min. ostaviti na sobnoj temperaturi da stoji.

P. S. Po želji odvajati manje delove mase (u mlaku masu) i dodavati jestivu boju.

U slučaju da je masa posle 30 min. stajanja na sobnoj temperaturi čvrsta, staviti je (bez folije) u mikrotalasnu na temperaturi za odmrzavanje 20 sekundi.

P. S. Na 100 g šećera u prahu staviti 25 g kokosove masti, 2 kašičice soka od limuna i 2 kašičica vode.

Pretraga
Onaj ko veruje je jak, onaj ko sumnja je slab. Jaka vera daje velike rezultate.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?







Rezultati | Sve ankete
Linkovi