Gibanica prava

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: 90 minuta
Posno: ne
Lakoca pripreme: srednje

Sastojci za više od 10 porcija
- 500 grama kora za gibanice (jedno pakovanje od 500 grama sadrži oko 8-10 kora dimenzija oko 45x45 cm)
- 1/2 kg čvrstog starijeg kravljeg sira
- 2 šoljice ulja
- 200 ml kiselog mleka
- 200 ml običnog mleka
- 4 jaja
- prašak za pecivo
- hartija koja ima prečnik kao tepsija u kojoj ćete praviti gibanicu

Priprema
Nadev
Izmrviti 1/2 kg čvrstog starijeg kravljeg sira i tu uliti 2 šoljice ulja, 200 ml kiselog mleka i istu količinu slatkog mleka. (Umesto mešavine kiselog i slatkog mleka može se uzeti 400 ml slatkog).
Dodati zatim 4 žumanca, soli, jednu kesicu praka za pecivo i sve to izmešati. Na kraju umutiti sneg od 4 belanca i to lagano umešati u masu.

Slaganje
Za datu količinu materijala uzeti šerpu prečnika 25 cm. Podmazati dno šerpe, pokriti ga listom čvršće hartije prečnika takođe 25 cm i hartiju dobro uljem premazati. Ovo će pomoći da se gibanica posle pečenja lako izvadi iz šerpe. Ovo nikako ne zaboraviti, jer bez toga ceo trud može da bude uzaludan, jer će se pečena gibanica tako temeljno zalepiti za dno šerpe da će na svetlo dana izaći sva raščupana.

Prvu koru položiti na dno šerpe i višak kore izvući iz šerpe i preklopiti ga sa njene spoljne strane. Prebrojati ostatak kora. Sedam na primer. Nadev na pogodan način podeliti na sedam delova. Prvu sedminu kašikom usuti preko kore koja je na dnu šerpe i nadev pažljivo razmazati. Preko toga položiti novu koru ali tako da, ravnomerno zgužvana, pokrije položeni sloj nadeva. Kora koja se polaže preko nadeva, ne sme se pritiskati, već treba da bude u lakom dodiru sa podlogom. Na isti način porežati i preostale kore s tom razlikom što se preko poslednje kore ne premazuje nadev koji je, ako je sve tačno odmereno, već utrošen. Sada, deo kore koji je virio iz šerpe i ležao po spoljnjoj strani, prebaciti u šerpu.

Gibanica je složena. Tankim i oštrim nožem probušiti je do dna na 3-4 mesta. Odmoriti gibanicu 1/2 sata.

Pečenje
U predhodno zagrejanu pećnicu na 180°C ubaciti šerpu. Kada je proces pečenja stigao do polovine, oko 1/2 sata, gibanica se prelije sa 1/2 šolje tople vode u koju je ulivena jedna kašika ulja i kašičica soli. Posle toga nastavi se sa pečenjem da gornja površina dobije tamniju smeđu boju. Paziti da ne pregori. Kada se izvadi iz pećnice, nožem treba gibanicu odvojiti od stranica šerpe, šerpu pokriti tanjirom koji je većeg prečnika od prečnika šerpe. Uzeti jednu veću krpu uviti je kao konopac, i položiti je od jedne ručice šerpe preko tanjira do druge ručice. Uhvatiti obe ručice rukama, koje su sada zaštićene krpom i okrenuti šerpu i tanjir za 180°. Ovu operaciju raditi oprezno i sa punom pažnjom. Ako je sve u redu, gibanica će ispasti iz šerpe i ostati na tanjiru. Odmah deo po deo papira cepanjem odvojiti od dna gibanice. Ako je papir ipak malo zalepljen za gibanicu, što može da se desi kada je malo više zapečena, papir ne treba vući u smeru koji je normalan na ravan dna gibanice, u visinu, već skoro paralelno toj ravni. Tada se papir lako odvaja i ne povlači za sobom delove donje kore. Donja kora, treba da bude glatka i sačuvana, jer to doprinosi lepom izgledu gibanice, što nije za zanemarivanje. Gibanica se seče na komade i potom služi iz istog tanjira i u položaju u kome je ispala iz šerpe.

Pretraga
Moralan je onaj koji reaguje već i na iskušenje koje doživljava u samom sebi, ne prepuštajući mu se.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi