Pihtije

Direktan link
URL kod za forum
Informacije o jelu
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno: ne
Lakoca pripreme: jednostavno

Sastojci za više od 10 porcija
- 1-1,5 kg svinjskih nogu i ušiju (rep izbjegavati jer je suviše mastan): bitno je da je meso sa kostima jer one želiraju čorbu
- list lovora
- zrna bijelog bibera
- korijen peršuna
- paškanat
- 2-3 šargarepe
- korijen peršuna
- 1-2 koturica limuna
- 1 glavica crnog luka
- 2 češnja bijelog luka

Priprema
Sve treba prethodno da je dobro očišćeno i ošureno tako da se bijeli.
U lonac staviti meso, naliti hladnom vodom da dobro ogrezne, pa staviti na vatru da polako provri. Pustiti da vri sve dok ne izbije pjena, koju treba skidati i bacati. Kad je pjena prestala da izbija, staviti list lovora, zrna bijelog bibera, korijen peršuna, paškanata, šargarepe, koturice limuna, crni luk, bijelog luka, soli.

Kuvanje treba da traje 4-5 sati, u odnosu na to kakvo je meso. Ono treba da se toliko kuva da se kosti same odvajaju. Poslije tolikog kuvanja voda će se smanjiti, ispariti za dobru trećinu, gotovo za polovinu. Tada skinuti sud s vatre i pustiti da se malo, vrlo malo ohladi, a zatim pažljivo pokupiti, koliko se god može bolje, mast koja pliva po površini čorbe. Kad je to urađeno, procijediti čorbu kroz gusto sito (cjediljku).

Najpogodnije je sasuti masu u više manjih posudica, meso rasporediti u činije, šargarepu isjeći u reckave kolutiće radi dekoracije i takođe raspodijeliti u činije, pa preko sasuti čorbu. Po želji može se stucati koji češanj bijelog luka, pa razmutiti ga u toj istoj čorbi.
Tako napunjene zdjele ostaviti na hladnom mjestu da se čorba zgusne i stvrdne. Uz pihtije poslužiti strugani ren u vinskom sirćetu.

Pretraga
Teorijski, nema razlike između teorije i prakse. Ali, u praksi - ima!
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi