Pravilnim lecenjem zaustaviti bolest

Da li imate neprijatan zadah ili ste primetili da vaši desni krvare kada perete zube? Ne zanemarujte ovakve simptome, jer najcešce ukazuju na pocetak parodontalnih oboljenja, koja pored problema sa zubima i vilicom, nepovoljno uticu i na opšte zdravlje. Najnovija otkrica Americke Akademije Parodontologa utvrdila su da bolesti usta udvostrucuju rizik od srcanog infarkta i dijabetesa, i cak ucetvorostrucuju rizik od moždanog udara. Trudnice koje boluju od nekog oblika paradontopatije, izložene su sedam puta vecem riziku prevremenog porodaja i donošenju na svet beba manje telesne težine od uobicajene, nego porodilje koje imaju zdrave desni.

Parodontopatija je prakticno živa rana u ustima koja dovodi do propadanja kostiju i tkiva koja drže zube, tako da oni na kraju jednostavno ispadaju. Glavni uzrok bolesti su naslage na zubima koje, ako se ne odstranjuju redovno, prouzrokuju karijes i upalu desni, odnosno gingivitis. Upaljene desni su otecene, bolne i cesto krvare na dodir. Ukoliko se ne krene na vreme sa lecenjem, oko zuba dolazi do stvaranja džepova, u kojima se bakterije nastanjuju i ubrzano razmnožavaju, razarajuci tkiva koje pricvršcuju zube za kost. Dolazi do povlacenja desni i zubi pocinju da ispadaju. To je poslednji stadijum paradontopatije, koji je prakticno neizleciv.

- Kada tkiva dodu u fazu da više ne mogu da drže zube, nemoguce ih je vratiti u pocetno normalno stanje. pravilnim lecenjem bolest je moguce zaustaviti. Zubar iz džepova oko zuba odstranjuje cvrste naslage i posebnim instrumentima izravna zubne korenove. Kod pocetnog i umerenog oblika bolesti ovo pocetno lecenje je obicno dovoljno. U odmaklim fazama parodontopatije, sa dubokim džepovima oko zuba i stvarnim gubitkom alveolne kosti, potrebno je i hirurško lecenje - kaže stomatolog dr Tihana Divnic, sa Stomatološkog Univerziteta u Beogradu. Žene su daleko više izložene destruktivnom dejstvu ove podmukle bolesti. U periodu hormonske nestabilnosti kao što su pubertet, menstrualni ciklus, menopauza i doba post-menopauze, svaka žena mora da obrati dvostruko više pažnje oralnoj higijeni. U pubertetu, povišen nivo progesterona ali i estrogena, prouzrokuje povišen krvni pritisak u desnima, što ih cini posebno osetljivim, a zube lako kvarljivim. Pravilnom higijenom usta, parodontalne bolesti mogu da se sprece, odnosno zaustave. Zato je neophodno da se bakterije, koje su uzrocnici upala, svakodnevno mehanicki odstranjuju uz pomocna sredstva za cišcenje zuba. ( Dnevnik J. B.)

Pretraga
Starost i nije tako loša ukoliko imate u vidu šta joj je alternativa.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi