Uživajte u cokoladi bez osecaja krivice

Mlecna, tamna, s lešnicima ili kao nezaobilazni deo ukusnih pralina, cokolada je mnogima omiljeni mali dar. Kažu da cokolada stvara osecaj vrlo slican zaljubljenosti, stoga nije teško biti pomalo zaljubljen u cokoladu. Tamna poslastica zavodi nas, mami i ulepšava romanticne trenutke. U praznicne dane, kada smo okruženi gomilom cokoladnih kolaca i bombona, cesto uživamo s blagim osecajem krivice jer cokoladu smatramo nekorisnom, iako ukusnom, hranom. Medjutim, sve više istraživanja pokazuje da cokolada može imati povoljan uticaj na zdravlje. Osim "losih" masnoca i šecera, cokolada sadrži antioksidanse, materije koje štite od mnogih bolesti. Osim toga, cokolada snižava povišeni krvni pritisak, poboljšava zdravlje srca i povecava elasticnost krvnih žila. Ipak, ono što prvo primecujemo kad pojedemo komadic omiljene cokolade jest to da ona poboljšava raspoloženje. A nešto što nas usrecuje ne može biti jako loše, zar ne?

Koja je cokolada najbolja?
Tamna cokolada, tj. ona sa 70% kakaa, najkorisnija je jer sadrži najviše dragocenih zaštitnih materija.
Mlecna cokolada sadrži manje hranjivih materija, a više zasicenih masnoca i holesterola te više deblja.
Ovisnost o cokoladi je psihološka. Kako biste zaista postali zavisnik, trebate odednom pojesti 12 kilograma cokolade.

Za njega
Na muškarce cokolada navodno deluje kao - afrodizijak. Iako za to nema cvrstih dokaza, vredi spomenuti da ju je i veliki zavodnik Casanova uzimao kako bi povecao ljubavnu moc. U svakom slucaju, cokolada stvara osecaj ugodnosti i opuštenosti pa je nije teško povezati sa zavodjenjem.

Za nju
Žene cesto posežu za cokoladom da bi ublažile tegobe s mesecnicom. Mnoge tvrde da im je uz cokoladu lakše, bez obzira jer li rec o mlecnoj ili tamnoj. Naucnici to objašnjavaju time što cokolada podstice proizvodnju hormona serotonina koji ublažava bolove i poboljšava raspoloženje.

Pretraga
Najlepši je užitak i najveća radost života osećati da si ljudima potreban i drag.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi