Cajevima protiv bolova u stomaku

Gorušica, težina u stomaku, nadimanje, zatvor - sve su to neprijatni i bolni simptomi. Specijalne mešavine cajeva i lagane vežbe za stomak sprecavaju ove tegobe. Ljudski sistem za varenje tokom života preradi oko 30 tona hrane (ova kolicina odgovara velikom natovarenom kamionu) i oko 50.000 litara tecnosti (330 punih kada). Da bi organizam mogao da iskoristi masti, belancevine i ugljene hidrate iz hrane, oni prethodno moraju da se prerade. To podrazumeva 24 sata napornog rada za naš želudac i creva. Hrana se obicno zadržava cetiri sata u želucu, za šest sati prodje kroz tanko, a za sedam sati kroz debelo crevo. Posle sedam sati provedenih u zadnjem crevu, nesvareni ostaci se izbacuju iz organizma.

Eto, tako izgleda proces varenja koji je sam po sebi težak. Kada još na to pridodate stres, lošu ishranu, izgladnjivanje ili prejedanje - dobijate problem, veoma neprijatan.

Gorušica - ublažiti kiselinu
Preterano masna hrana, nedostatak tecnosti, pušenje i alkohol nadražuju želudac. Cesto sluzokoža želuca proizvodi suviše kiseline. Kada ona dospe u jednjak, izaziva gorušicu, i to uglavnom nocu, dok smo u ležecem položaju.

Fino mlevena lekovita glina iz apoteke vezuje želudacnu kiselinu i tako štiti osetljivu sluzokožu jednjaka ne izazivajuci neželjena dejstva. Dva puta dnevno razmutite jednu do dve kašicice gline u caši vode i popijte. I biljni preparati na bazi algi sprecavaju vracanje kiseline u jednjak. Gorušica nije razlog za zabrinutost. Ponekad je dovoljno da uzmete još jedan jastuk, tako da vam gornji deo tela bude malo podignut. Žvacite žvaku: tako podsticete lucenje pljuvacke, koja pri gutanju cisti jednjak i razredjuje kiselinu. Ako je jednjak blago upaljen, pomaže caj od kamilice. Svaki dan popijte po dve šolje toplog caja.
Umirujuca sredstva protiv težine u stomaku
Ovaj lekoviti caj umiruje sluzokožu želuca: napravite cajnu mešavinu od jednakih delova majcine dušice, nane i tucanog kima. Uzmite jednu kašicicu ovog caja i prelijte jednom šoljom vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Svaki dan popijte dve-tri šolje toplog caja izmedju obroka.

Kotrljanje: Pošto ste popili šolju caja od kamilice, lezite na ledja, ostanite u tom položaju pet minuta, okrenite se na levu, zatim na desnu stranu, pa na ledja (i u ova tri položaja ostanite po pet minuta).

Lekovita biljna sredstva, koja možete da nabavite u apoteci (npr. na bazi maticnjaka ili andjeoskog korena), podsticu pokrete želuca.

Kod akutnih bolova pomoci ce vam termofor. Pošto ste ga napunili toplom vodom, lezite u krevet i stavite ga na gornji deo stomaka. Da bi efekat bio još bolji, pokrijte se.

Opuštanje: Posle jela lezite na ledja i stavite desnu ruku na želudac. Koncentrišite se na toplotu koja struji izmedu vaše šake i stomaka. Opuštajte se 10 minuta.

Nervozna creva - toplota prija
Sipajte u dva termofora toplu vodu, pa svaki umotajte u vlažni peškir. Lezite na stranu, pa jedan termofor stavite na stomak, a drugi na ledja (jedanput dnevno od 15 do 30 minuta). Vlažna toplota prodire kroz stomak, opušta nerve i mišice.

Ovaj lekoviti caj deluje umirujuce i ublažava bolove: napravite caj od jednakih delova listova maticnjaka, kicice, pomorandžine kore i korena valerijane. Jednu kašicicu ove mešavine prelijte jednom šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Svaki dan popijte dve-tri šolje ovog caja posle jela.

Zatvor - podstaknite varenje
Laneno seme je bogato vlaknastim materijama, koje vezuju vodu u crevima i razmekšavaju stolicu. Tri puta dnevno pojedite po jednu punu kašicicu oljuštenog lanenog semena, i uz to popijte pola litre vode. Laneno seme možete da stavite i u musli.

Pretraga
Nema ničeg moćnijeg na svetu od ideje do koje je došlo samo vreme.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi