Male promene životnog stila sprecavaju recidiv raka

Na nedavno održanom godišnjem sastanku Americkog društva za klinicku onkologiju, predstavljene su dve studije koje pokazuju da bi ponovna pojava raka dojke i raka debelog creva možda mogla da se spreci nekim bezazlenim promenama u nacinu života. Studija Rouana Hlebovskog, onkologa iz istraživackog instituta pri Medicinskom centru Harbor-UKLA u Los Andelesu, sugeriše da recidiv raka dojke može da se spreci smanjenim unosom masti. Hlebovski je sa svojim kolegama pratio zdravstveno stanje 2.437 žena, starih od 48 do 79 godina, koje su zbog ove bolesti bile operisane i zracene.

Pre nego što je isteklo godinu dana otkako je utvrdeno da boluju od raka, neke od njih su se, na nagovor istraživaca, podvrgle niskomasnoj dijeti. One su u proseku dnevno unosile 33,3 grama masti, dok su se ostale žene držale standardne ishrane, odnosno prosecne kolicine od 51,3 grama. Kada je prošlo pet godina, Hlebovski i njegovi saradnici ustanovili su da je kod ispitanica koje su se pridržavale niskomasne dijete rizik od ponovnog obolevanja od raka bio za 24 odsto manji nego kod onih drugih.

Hlebovski kaže da je ova dijeta, na ogromno iznenadenje celog tima, najviše koristila ženama koje su bolovale od raka "nezavisnog od estrogena". Kod njih je rizik od recidiva bio za citavih 42 odsto manji nego kod žena koje su se hranile na standardan nacin. Eksperti iz Los Andelesa su verovali da ce, uticuci na nivo estrogena, dijeta biti najkorisnija za one ucesnice u istraživanju koje su lecene od "estrogen-zavisnih tumora".

Autori druge studije, onkolozi iz bostonskog Dejna-Farber instituta za rak, pratili su šta se zbiva sa 830 osoba koje su operisane i išle na hemoterapiju zbog raka debelog creva u trecem stadijumu. Skoro devet posto ovih ljudi je, prema sopstvenim recima, svakodnevno pilo aspirin, a dnevna doza im se kretala od 81 do 325 miligrama.

Pošto je od hemoterapije prošlo oko dve i po godine, bostonski strucnjaci su otkrili da je rizik da se bolest vrati bio za 55 odsto manji kod muškaraca i žena koji su uzimali aspirin.
Kako je receno na pomenutom sastanku, americki naucnici ce nastaviti sa ispitivanjima da bi proverili rezultate ovih studija.

Pretraga
Nikad ne dozvolite da vas osećaj moralnosti ometa u donošenju pravih odluka.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi