Pileća supa protiv gripa

Iako sezona gripa još nije počela, pravo je vreme da se za nju pripremimo. Lekari upozoravaju da će ovu dosadnu i tešku virusnu infekciju mnogo lakše preboleti oni koji su pripremili svoj organizam i tako ojačali odbrambene mehanizme koji nas štite od infekcija. Između prehrane i imuniteta postoji čvrsta veza. Zima je vreme kada u ishrani koristimo znatno manje svežeg voća i povrća, što je već atak na otpornost našeg organizma, ali zato postoji niz namirnica i začina kojima se može pojačati prirodna zaštita organizma.
Unošenje dovoljne količine tečnosti posebno je važno. Prednost se daje pilećoj supi koja podstiče lučenje sluzi i skraćuje zadržavanje virusa na sluznici. Zajedno sa supom, virusi dolaze u želudac gde ih čekaju pakleni uslovi - kiselina i drugi probavni sokovi. Sličan efekat imaju čajevi i drugi topli napici. Količinu crne kafe valja smanjiti, a alkohol izbegavati.
LJuta crvena paprika, feferoni i čili, sadrže kapsaicin, sastojak koji pomaže otčepljenju nosa i iskašljavanju sluzi. Beli luk je prastari lek u narodnoj medicini. On sadrži acilin koji pomaže u prevenciji i lečenju mnogih bolesti. Koristan je kao dodatak za inhalaciju kod upale sinusa. Treba ga uzimati bar tri nedelje pre početka epidemije gripa, i to oko 700 mg na dan, kako bi se organizmu dalo vremena da se pripremi za napad.
Zima je nezamisliva bez meda, a njegova lekovita svojstva odavno su poznata. Najbolje je uzimati preparate na bazi meda, koji sadrže i matični mleč i propolis jer oni imaju antivirusno svojstvo, a i jačaju organizam. Treba obratiti pažnju na veći unos vitamina i minerala. Među njima prednost imaju antioksidanti, vitamin C, beta-karotin i vitamin E, koji čuva ćelije imunog sistema. Odbrana organizma je nezamisliva bez vitamina C, ali valja ga uzimati u većim količinama, barem 500 mg dnevno.
Od lekovitih biljaka među najznačajnijim u odbrani od virusa i bakterija je biljka ehinacea. Ona sadrži fenole, polisaharide i alkilamid, koji moćno podižu imunitet. U svetu su sve polularnije pilule cinka koje su odlično sredstvo za prevenciju. Pilulu valja polako sisati kako bi cink “pokupio” viruse sa sluznice.

Pretraga
Kada čovek dođe do toga da veruje da će mu se ono što ne želi desiti, a ono što želi nikad neće ostvariti - onda je zaista došao u stanje beznađa.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi