Lekari pomocu magneta “povezuju” mozak da bi prekinuli razoran uticaj depresije

Americka medicinska zajednica se nada da ce nova, eksperimentalna terapija, pomoci Amerikancima koji pate od depresije - kojih ima više od 19 miliona. Marta, majka dvoje dece, više od 20 godina je patila od depresije. Poput miliona Amerikanaca, Marta ima depresiju, ali nerado govori o svojoj bolesti. Zatražila je da ne otkrijemo njen pravi identitet. “Definitovno mislim da se oni koji pate od toga osuduju”, kaže Marta... objašnjavajuci da zbog depresije nije mogla da funkcioniše. Kada lekovi i terapija nisu doneli rezultat, okrenula se nekoj vrsti dubinske stimulacije mozga. Doktor Sara Lisenbi, iz Instituta za psihijatriju države Njujork, primenila je postupak poznat kao repetitivna transmoždana magnetska stimulacija, ili TMS.

“Nalazimo se u veoma zanimljivoj fazi psihijatrije. U pogledu mogucnosti koje bi stimulacija mozga mogla da unese u metode lecenja koje primenjujemo, tek smo zagrebali površinu”, kaže Sara Lisenbi.

Depression TreatmentMagnetska stimulacija koristi pulsirajuci magnet koji upucuje veoma slabu elektricnu struju u deo mozga pogoden depresijom. Magnet “ponovo uspostavlja” moždano kolo i simptomi se po svemu sudeci ublažuju. Uz pomoc TSM-a, Marta je za nekoliko nedelja doživela drasticno poboljšanje i kaže da je sada srecna i konacno može da se smeje. Pocetni rezultati TSM-a su pozitivni, ali ga americka Administracija za hranu i lekove još nije odobrila. Ukoliko se potvrdi da je bezbedna i efikasna, magnetska stimulacija bi mogla da se koristi za napade depresije, ali i za epilepsiju.

Pretraga
Glupost potiče iz uverenja da za svako pitanje postoji spreman odgovor. Mudrost znači imati spremno pitanje za svaku pojavu.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi