Vitamin E pomaže da se smanji rizik od raka i srcanih oboljenja

Posle cetvorostrukog bajpasa, Džim Hil je poceo da razmišlja kako da smanji opasnost od novih srcanih problema. Cuo je da bi rešenje mogao da bude vitamin E, koji bi takode mogao da smanji rizik oboljevanja od raka. “Razgovarao sam sa kardiologom i bio sam znatiželjan u pogledu vitamina E; o tome ne postoje studije, ali lekar mi je rekao da nece da škodi”, kaže Hil. Medutim, nova studija objavljena u “Journal of the American Medical Association”, pokazuje da vitamin E uistinu može da škodi ljudima kao što je Džim - koji imaju više od 55 godina, srcane probleme, dijabetes ili neke druge rizicne faktore za kardiovaskularna oboljenja.

“Kod ljudi sa visokim rizikom, vitamin E ne sprecava kardiovaskularna oboljenja, tacnije srcane bolesti i udar i ne sprecava kancer. Štaviše, zapazili smo povecanu opasnost od srcanog udara, tako da postoji mogucnost da vitamin E šteti ljudima koji ga uzimaju”, kaže doktorka Eva Lon, sa Mekmasterovog univerziteta u Ontariju, koja je zajedno sa istraživacima iz Sjedinjenih Država i još 13 zemalja, ucestvovala u istraživanju vitamina E.

Vitamin ENaucnici su pratili zdravlje više od devet hiljada visoko rizicnih pacijenata, kod pojedinih cak desetak godina. Uporedivali su one koji su unosili 400 jedinica vitamina E dnevno, sa onima koji su primali placebo. Rezlutati kod onih koji su uzimali vitamin, bili su dramaticni. Doktor Lon kaže da je zapaženo da se kod 40 odsto njih povecala opasnost da ce biti primljeni u bolnicu zbog srcanog udara, tako da lekari i pacijenti - kako je rekla - treba da preispitaju vitamin E.

“Cesto se kaže da nešto što možda i nema neku korist, nece da šteti. Medutim, naša studija pokazuje da ta pretpostavka ne mora uvek da bude tacna”, kaže Eva Lon. Džim Hil je ucestvovao u toj studiji i laknulo mu je kada je kasnije saznao da je dobijao placebo, a ne vitamin E. On sada uzima lekove za srce i kaže da ce se pridržavati lekarskih saveta - koji ne obuhvataju i vitamin E.

Pretraga
Priznajmo najzad da smo mi glumci plaćeni mnogo više nego što vredimo. Producenti su ludi što to čine.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi