Operacije na srcu bez otvaranja grudnog koša

Srce Freda Grandija je bilo toliko slabo da gotovo da nije mogao da ustane iz postelje. Osecao je bolove u grudima, disao je ubrzano i neprekidno je bio umoran. U 76. godini, osecao se kao da ce ubrzo da umre. To je rekao i svojoj supruzi. “Gotovo je draga. Pomirimo se da je gotovo”, rekao joj je tada. Bio mu je potreban novi srcani zalistak. Ali, bio je toliko slab, da su lekari rekli da postoji najmanje 30 odsto verovatnoce da nece da preživi operaciju. Zbog toga su probali smeo, eksperimentalni postupak - zamenjivanje zaliska bez otvaranja grudnog koša.
“To je uistinu najsloženiji postupak u kojem sam ikada ucestvovao. Radi se o tome da tretirate bolesnike koji ranije nisu mogli da budu tretirani”, kaže doktor O’Nil. A to je zamena zaliska koja je Grendiju bila potrebna. Lekari su kompresovali zalizak na širinu olovke, zakacili ga za kraj dugacke savitljive cevi i uvukli u venu u njegovoj preponi. Potom su ga sprovli sve do srca, potisnuli u stranu stari, oboleli zalizak i napumpali zamenu.

“Probijanje srcanog zida je potencijalno najveca moguca komplikacija. Takode, morate da budete pažljivi, jer imate samo jednu priliku da napumpate zalizak. Ako tu pogrešite, dogodice se fijasko”, objašnjava lekar.

Grandijev slucaj nije bio fijasko. Ali nije bio ni jednostavan. Vidite da se novi zalizak u potpunosti otvara i zatvara posle svakog otkucaja srca. Lekari upozoravaju da se tehnika i dalje usavršava. Vecina pacijenata u Evropi nije preživela godinu posle postupka. Ali Grandija to ne uznemirava:

“Osecam se odlicno. Imam i novi rodendan, 10. mart. Kada su mi ovo uradili, ponovo sam se rodio”, kaže pacijent. A zahvaljujuci tome što u stvari i nije operisan, Grandi je izašao iz bolnice posle tri dana, a posle cetiri - vratio se na posao.

Pretraga
Savršena ljubav je ona koja nas čini nesrećnima.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi