Problemi sa spavanjem su narocito karakteristicni za tinejdžere

Jedno novo istraživanje Nacionalne fondacije za san, pokazuje da polovina svih Amerikanaca pati od nekog simptoma nesanice bar nekoliko noci nedeljno. Dve trecine Amerikanaca priznaju da voze pospani, a samo jedna cetvrtina odspava preporucenih osam sati dnevno. Medutim, problemi sa spavanjem su narocito karakteristicni za tinejdžere. Istražiaci kažu da je prosecnom tinejdžeru svake noci potrebno više od 9 sati sna. Medutim, školskim danima vecina ih spava svega sedam sati.

Meri Karskadon, koja istražuje poremecaje u spavanju na Medicinskom fakultetu Braunovog univerziteta u Providensu, tvrdi da su tinjedžeri medu onima koji su najviše lišeni sna u ovoj zemlji. Ona kaže da biološke promene u pubertetu uticu na interni dnevno-nocni sat kod odraslih. Tinejdžeri proizvode melatonin - hormon koji izaziva san, satima kasnije nego dok su bili deca. Rezultat je to da vecina tinejdžera danas nije spremna da zaspi pre 11 uvece, bez obzira što obicno treba da stigne u školu do 7 i 30 ujutru, pre pocetka nastave. Meri Karskadon kaže da tinejdžeri svake noci povecavaju manjak sna, što im umanjuje sposobnost za ucenje i reagovanje na odgovarajuci nacin. Krace spavanje kod tinejdžera utice i na raspoloženje.

“Mnogo tinejdžera koji su neraspoloženi i umorni sada uzima lekove za depresiju. A to možda i nije depresija nego jednostavno neispavanost”, kaže Meri Karskadon.

Brojne škole su odlucile da kasnije pocinju nastavu, da bi daci mogli duže da spavaju. Srednje škole u Mineapolisu su pomerile pocetak nastave od 7 i 15 na 8 i 30. Istraživaci kažu da daci koji duže spavaju pokazuju manje simptoma depresije i imaju manje izostanaka. Kajla Valstrom, pedagog na UniverzitetU Minesote u Mineapolisu, kaže da je taj uticaj znatan.

“Cak i roditelji kažu da je život sa decom mnogo lakši. Škole isticu da su daci spremniji za ucenje.”

Strucnjaci tvrde da duži san nije potreban samo tinejdžerima - mnogo odraslih takode trpi zbog znatnog manjka sna. Helen Emselem, direktor Centra za spavanje i poremecaje sna u Cevi Cejzu u Merilendu, kaže da je jedna od najvažnijih stvari da se izdvoji malo vremena za sopstveni pocinak - izmedu dnevog ludila, dolaska kuci, pripreme vecere, zbrinjavanja dece... Istraživaci smatraju da bi vecina Amerikanaca, s obzirom na probleme pri spavanju ili cesto budenje tokom noci, trebalo da se obrati svom lekaru.

Pretraga
Muzika je izmišljena da bi svedočila o ljudskoj usamljenosti.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi