Ne preskacite dorucak, loše je za srce

Preskakanje dorucka loše je za srce, a verovatno i za liniju, pokazalo je istraživanje nedavno sprovedeno na Sveucilištu u Nottinghamu. U eksperimentu koji je trajao mesec dana sudelovalo je 10 zdravih, vitkih žena. Kod onih koje su preskakale dorucak skocio je nivo lošeg holesterola i smanjila se telesna osetljivost na inzulin, hormon koji sudeluje u regulaciji šecera u krvi. Smanjena osetljivost na inzulin jedan je od faktora rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Osim toga, otkriveno je da žene koje ne doruckuju prosecno konzumiraju više kalorija, što sugerise da izbegavanje dorucka na duzi rok povecava izglede za povecanje telesne težine. Dakle, želite li biti zdravi i vitki, nipošto ne preskacite dorucak.
Voce je najbolje jesti na prazan želudac jer tada vitamini i minerali trenutno stižu u krvotok. Voce ne morate pojesti - možete ga i popiti. Sok od narance najlakše je pripremiti, a sok od mrkve i jabuke odlicno cisti organizam i jaca imunitet. Mnoge pahuljice od žitarica obogacene su vitaminima, a kad se jedu s mlekom odlican su izvor kalcijuma. Birajte pahuljice od celih žitarica, bogate vlaknima, te one koje ne sadrže mnogo šecera i soli, a poslužite ih sa obranim mlekom ili jogurtom. Želite li nešto konkretnije, odlucite se za prženu nemasnu slaninu i prženim gljivama i hlebom od cjelih žitarica. Jaja su takode odlican izbor za dorucak. Umesto kafe, pokušajte piti mineralnu vodu, sveži vocni sok ili zeleni caj.

Dobar za...
KONCENTRACIJU - Izostavljanje dorucka smanjuje opskrbu mozga energijom, što može da rezultira lošom koncentracijom. Prema nedavnim istraživanjima, radnici koji nisu doruckovali bili su skloniji nezgodama.
UCENJE - Deca koja nisu doruckovala u školi cešce su bila apaticna, nemirna ili su se teško koncentrisala. Nisu se mogla setiti novih informacija koje su nedavno cula, a i njihove govorne sposobnosti bile su slabije.
MENTALNO ZDRAVLJE - Ljudi koji svakoga jutra jedu dorucak na bazi žitarica manje su potišteni i bolje se nose sa stresom. Cak i kad se u obzir uzmu i razlike u stilovima života, dokazano je da postoji jasna veza izmedu dorucka i mentalnog zdravlja.

Pretraga
Umetnikov zadatak je da pošalje svetlost u ljudsko srce.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi