Droga, alkohol i seks uzrokuju depresiju kod tinejdžera

Najnovije istraživanje je pokazalo da korišcenje droge, alkohola i seksualna aktivnost tinejdžera u mnogim slucajevima prethodi pojavi depresije. Ranije se verovalo da depresivni tinejdžeri ulaze u svet droge i seksa da bi im to pomoglo u procesu psihickog „samoizlecenja”. Autorka studije na ovu temu, dr Deniz Holfors sa Univerziteta u Severnoj Karolini, istice da je potvrdeno da su droga i seks u tom dobu opasniji nego što se ranije mislilo. Da bi istražili da li su droga i seksualna aktivnost uzrok ili posledica depresije kod mladih, naucnici su izvršili analizu podataka dobijenih razgovorima sa 13.500 mladih iz 1995. i godinu dana kasnije.

Tinejdžeri koji su 1995. godine priznali da su koristili zabranjene supstance ili su bili seksualno aktivni, godinu dana kasnije su pokazivali više simptoma depresije nego što je to slucaj kod mladih koji se nisu bavili ovim aktivnostima.

Naucnici su primetili da su devojcice ugrožene više od decaka. Naime, tinejdžerke koje su 1995. godine izjavile da su uzimale drogu i alkohol ili su bile seksualno aktivne, imale su tri puta vecu šansu da obole od depresije u odnosu na devojcice koje su apstinirale. Cak 11 puta vecu šansu da postanu depresivne imale su devojcice koje su pokazale ekstremnije ponašanje, pa su menjale seksualne partnere ili su drogu koristile intravenozno.

Decaci sa ovakvim ponašanjem nisu bili toliko ugroženi, buduci da je njihova šansa da obole od depresije bila cetiri puta veca u odnosu na druge tinejdžere.

Pretraga
Nije istina da vlast kvari ljude. Ako se domognu vlasti, kvare je i budale.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi