Izborite se s alergijama

Nos vam curi, astmatični napadi su učestali, oči vam suze, neprestano se češete - ako patite od alergije, znate kako je to strašno. Alergeni vam ne dozvoljavaju da predahnete. Supstance koje izazivaju ovu preteranu reakciju organizma vrebaju iz svakog ćoška, napadaju vas čim otvorite prozor. Evo kako možete da pobedite alergije u kući, za stolom, u prirodi. Iako četvrtina osoba sklonih alergijama doživljava svoj problem kao pravu pravcatu bolest, ogromna većina se sama leči ili potcenjuje simptome, dok se samo mali broj obraća alergologu.
- Zagađen vazduh dodatno usložnjava problem. Čvrsti delovi zagađivača vezuju se za čestice polena, raznose ih i povećavaju njihovu koncentraciju u vazduhu - objašnjava dr Luča Testoni, alergolog na milanskom Institutu „Humanitas“. - S druge strane, pošto je efekat staklene bašte poremetio normalan ritam smenjivanja godišnjih doba i razvoja biljaka, polena je više, a sezona mu duže traje.

Kućna odbrana
Krivac je i duvanski dim. Italijanski stručnjaci su ustanovili da neke supstance iz cigareta iritiraju i oštećuju respiratorne puteve, koji zbog toga postaju podložni alergijskim reakcijama.
Naredni saveti, u kombinaciji sa odgovarajućim lekovima, mogu vam pomoći da sprečite ili barem ublažite simptome - u svakom slučaju, osećaćete se bolje. I to odmah.
Protiv prašine, polena i grinja koristite jake usisivače, često menjajte posteljinu i odaberite odgovarajuće biljke za kuću.
Čestice prašine i polena talože se na nameštaju, tepisima, prekrivačima i jastucima i tako povećavaju rizik od alergijskog napada. Metla i mokra krpa neće vam mnogo pomoći u borbi protiv tih sićušnih neprijatelja vašeg zdravlja: metla će ih samo podići u vazduh, što će samo još više pogoršati situaciju, dok će ih mokra krpa ukloniti samo delimično. Najbolji su usisivači sa hepa-filterom koji zadržava i najsitnije čestice. Efikasnost modela sa vodenim filterom još se ispituje, ali preliminarni rezultati istraživanja pokazuju da u vazduhu koji iz njih izlazi ipak ostaju alergeni.
Stručnjaci savetuju da jednom nedeljno menjate posteljinu i perete prekrivače. Po povratku iz šetnje, odmah se presvucite i izujte i, ako je potrebno, operite kosu, pošto je ona idelano skrovište za alergene. Posebnu pažnju obratite na krevet koji je pravi raj za grinje. Nabavite specijalan antialergijski prekrivač za dušek i jastučnice. I još nešto: kad usisavate prašinu, pređite usisivačem i preko dušeka.

Životinje i cveće
Alergija na mačju dlaku jedna je od najčešćih vrsta alergije: na nju reaguje deset odsto osoba sklonih alergijama (samo jedan odsto reaguje na pseću dlaku). Ako ipak ne možete da se rastanete od svog ljubimca, barem ograničite količinu dlake sa kojom ćete dolaziti u kontakt, nemojte da dozvoljavate mački ili psu da leži na tepihu ili nameštaju, često perite pod, nameštaj i prekrivače i redovno vetrite prostorije u kojima boravite.
Često kupanje životinje nije od pomoći - jedna američka studija pokazuje da je samo šest sati posle kupanja koncentracija alergena za koje su odgovorni kućni ljubimci ista kao pre kupanja. I nemojte da držite pesak za mačku u kupatilu, pošto njen urin može da iritira respiratorne puteve.
- Biljke ne treba da izbacite iz stana zato što prečišćavaju vazduh i obezbeđuju adekvatan nivo vlažnosti. Neke sobne biljke mogu, međutim, da budu uzrok alergije. Najviše alergena oslobađaju fikus benjamin, spatifilum i astromerija - napominje prof. dr Đuzepe Frengueli, botaničar sa Univerziteta u Peruđi. - Bolje gajite ginko bilobu, veoma atraktivnu tropsku biljku.

Pretraga
Kada se kaže da se s nečim slažemo u principu, to onda znači da nam ne pada na pamet da tu ideju sprovedemo u praksi.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi