Vaš mozak ima prefinjen ukus

Naravno, glupo je pomisliti da ćete ako pojedete kilogram šargarepe uspeti iz cuga da napravite godišnji budžet. Međutim, pravilnom ishranom i upornim vežbanjem možete da popravite svoje umne i fizičke sposobnosti i postanete sasvim pristojan matematičar ili gimnastičar. Niko tačno ne zna šta je um. Ali se zato sasvim pouzdano zna da je on rezultat biohemijskih procesa koji se dešavaju u ćelijama našeg mozga. Da bi se ti procesi odvijali, neophodna je masa stvari: od dovoljne količine energije i kiseonika do minijaturne doze hroma bez koga se ne može. Ako konstantno brinete o mozgu, možete da održavate svoj um u dobroj formi.
Da bi vaša fabrika uma funkcionisala punim kapacitetima, ne smete da preskačete doručak, jer vam on obezbeđuje energiju. U protivnom, moždane ćelije brzo stupaju u tihi štrajk i ispunjavaju samo osnovne obaveze, ali ništa više od toga, upozoravaju stručnjaci „Pravde“ iz koje prenosimo ovaj tekst.

Ako mnogo radite
Ako znate da ćete morati mnogo da radite, pazite da na vreme unesete svaki obrok. Jedite najmanje četiri puta dnevno, još bolje, šest puta. Uvek držite u akten tašni kesicu grisina ili slatkiš na bazi žitarica da biste mogli da povratite energiju ako se sastanak odužio ili ste upali u saobraćajnu gužvu na povratku kući. Kao izvor energije čovek može da koristi praktično svaku organsku hranu. Međutim, ćelije mozga kao svoju hranu priznaju isključivo glikozu koja se nalazi u ugljenim hidratima. Zato roštilj ostavlja mozak gladnim. Ipak, ako nam je želudac pun, mozak može da aktivira rezervne biohemijske reakcije, koje će sočno meso i ukusne masti pretvoriti u dovoljnu količinu glikoze. Ali tek toliko da ne zaboravite da danas imate važan sastanak.

Suvo voće u fioci
Za maksimalan umni učinak potrebni su vam ugljeni hidrati. Zato držite u fioci radnog stola kesicu suvog voća (šljiva, smokava, kajsija). Ono veoma brzo obezbeđuje mozgu neophodnu glikozu, za razliku od bombona. Suvo voće je sjajna dopuna obroka ako se sastoji od malo ugljenih hidrata.
Ako vam se iznenada prijelo nešto slatko, udovoljite sebi bez griže savesti. Sasvim je moguće da je vašem mozgu hitno potrebna dopunska energija. I jedite više svežeg voća pošto ono sadrži veliki procenat ugljenih hidrata a malo kalorija.

Za duge napore
Postoji više vrsta ugljenih hidrata: prosti i štetni - šećer, bombone, peciva, čokolada itd.; složeni i korisni - pahuljice, crni hleb, kukuruz, povrće, mahunarke. Kad dospeju u naš želudac, složeni se ne razlažu odmah u glikozu, već to čine postepeno i tako kontinuirano hrane ćelije mozga.
Kad sledeći put budete morali da pojedete nešto s nogu, kupite ražanu kiflu ili dve banane. I testenina je odlična, naročito ako ne znate kada ćete imati prilike da pojedete sledeći obrok. A nije istina da goji. I musli su odlična kombinacija prostih i složenih ugljenih hidrata, a mogu da se jedu tokom celog dana, sa sokom, jogurtom ili mlekom.

Za bistar um
Ako vam je stalo da jasno mislite, hranite se raznovrsno. Nemojte da se hranite istim namirnicama na koje ste navikli. Dodajte svojoj ishrani nešto novo. Ako često preskačete obroke, obavezno uzimajte vitaminske preparate. Zatim što češće jedite ribu. Ona sadrži supstance koje aktiviraju rad mozga, kao i jod - manjak joda dovodi do opadanja umnih sposobnosti.

Pretraga
Čuvajte se vlasti. Malo se čuvajte ako je nemate, a mnogo više ako je imate.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi