Povrće čuva liniju

Povrće bogato biljnim vlaknima pomaže vam da se zasitite, ali i da sačuvate liniju - pod uslovom da ga spremite na dijetalan način, a to znači da ga samo obarite i prelijete s malo maslinovog ulja. Francuski nutricionisti izabrali su pet sorti povrća bogatog biljnim vlaknima - spanać, tikvice, boraniju, brokoli i plavi patlidžan - i objasnili kako treba da jedete svaku od tih vrsta i zašto.

Spanać je rudnik antioksidanata
Sto grama spanaća sadrži četiri miligrama betakarotina, što je preporučena dnevna doza; osim toga, sadrži još četiri antioksiadnta: vitamine C (40 mg) i E (2 mg), selen (180 mcg) i cink (0,5 mg); tu su još i kalijum (500 mg) i linoleinska kiselina, neophodni za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Jedite sirov spanać da biste iskoristili sve dragocene antioskidante.

Tikvice su diuretik
Bogate vodom (94 g) i kalijumom (230 mg), tikvice podstiču izbacivanje toksina iz organizma; važan su izvor vitamina B9 (50 mcg), koji učestvuje u sintezi belančevina i gvožđa (0,7 mg); sadrže i lako rastvorljiva biljna vlakna i zato se lako vare, a uz to i usporavaju aposorbovanje masti. Nemojte da ih čuvate duže od 48 sati u frižideru da bi sačuvale sve dragocene sastojke.

Boranija je rudnik minerala
Boranija je bogata mineralima, pre svega kalijumom (200 mg), kalcijumom (40 mg), magnezijumom (20 mg), gvožđem (0,9 mg), selenom, cinkom, fluorom i sl.; zasićuje zbog visokog sadržaja biljnih vlakana (2 mg), glicida (4 g) i belančevina (2 g); obiluje betakarotinom (350 mcg) i vitaminima C (15 mg), E (0,2 mg) i B6 (0,3 mg). Skuvajte je „al dente“ da biste sačuvali vitamine, kalcijum i kalijum.

Brokoli su izvor vitamina
Brokoli sadrže istu količinu vitamina C kao pomorandža (60 mg); takođe su dragocen izvor vitamina E (1 mg/100 g), koji je antioksidant, sumpora (80 mg), koji nas štiti do infekcija, kalcijuma (80 mg), koji učvršćuje kosti, gvožđa (1 mg) i kalijuma (180 mg); zbog uravnoteženog sadržaja glicida i belančevina, stvara osećaj sitosti. Kuvajte ih na pari da biste sačuvali vitamin C i nemojte dugo da ih držite u frižideru.

Plavi patlidzan se lako vari
Patlidžan sadrži rastvorljiv pektin, koji sprečava apsorbovanje masti; sadrži kalijum /200 mg), koji reguliše nivo vode u ćelijama, magnezijum (16 mg), neophodan za psihičku ravnotežu, i gvožđe (0,4 mg), koje ublažava osećanje umora. Manji plodovi se lakše vare zato što sadrže manje semenki.

Pretraga
Sve naše umovanje svodi se na to da popuštamo osećanjima.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi