Sta je to ,,PETASITES''

Pitanje za Herbateku posaljite putem Kontakta - odgovor na vase pitanje cete procitati preko ove stranice ili ce vam biti poslat mail.

PITANJE
Moje pitanje je jednostavno. Sta je to ,,PETASITES'
(lopuh takvo sam ime nasao na hrvatskom sajtu)
kako se zove u narodu (narodno ime), gde raste kako izgleda i da li ga ima na ovom sajtu?

ODGOVOR
Repuh ili Lopuh– Petasites hybridus
jedna vrsta glavocike - cicka , raste svuda
Listovi repuha koriste za lečenje plućnih bolesti (kašlja, kašlja s katarom ili bronhijalni katar, grč bronha, astme itd.), čaj listova izvrsno smiruje grčeve i bolove želuca (napeti ili prehlađeni želudac, spušteni želudac, nervozni želudac, gastritisa itd.), creva i žuči, itd. Svež list repuha se koristi kod lečenja raznih površinskih rana, čireva, bolova u zglobovima, kod upale zgloba, reumatskih bolova, poliartritisa, tako da zgnječimo list i stavimo direktno na ranu i previjemo. Možemo iscediti svež sok iz lista koji takođe koristi za lečenje raznih rana kao i svež sok isceđen iz korena repuha koji koristi kod jakog i naglog ispadanja kose ili gubitka kose (umasiramo svež sok u vlasište kose svaki dan 2-3 puta ili bar jednom bez pranja glave itd.).
Listovi repuha ukratko možemo reći da deluju kod gastrointestinalnih tegoba, urino-genitalnog sistema, respiratornog sistema i kod migrena. Koren repuha u suvom stanju (u obliku čaja) dobar je lek za izazivanje znojenja i mokrenja, za odstranjivanje sluzi i katara iz organizma (želudac, creva i pluća), za pražnjenje creva (kod začepljenosti i zatvora), zaraznih bolesti kao što je kuga (u prošlosti kao veliki lek protiv kuge), nametnike i parazite u crevima, za lečenje reume, gihta, reumatoidnog artritisa, poliartritisa i reumatskih bolova.

Pretraga
Čovek nije ni zver ni bog, pa da je sam sebi dovoljan.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi