Veza između spavanja i ozbiljnijih zdravstvenih problema

Ukoliko ste se jutros probudili s osećajem da bi vam trebalo bar još nekoliko sati sna, naš sledeći prilog je za vas. Nove studije, od kojih je jedna upravo objavljena u časopisu «Sleep», potvrđuju tu vezu. «Ako spavate 5 do peti i po sati dnevno, za jedan i po put se povećava verovatnoća da ćete biti gojazni, u odnosu na nekog ko spava 7 – 8 sati. Manje od četiri sata sna udvostručuje tu verovatnoću», kaže doktor Epstajn. Podaci pokazuju da se sa produžavanjem perioda nedovoljnog spavanja, povećava verovatnoća da će ta osoba biti gojazna.
«Nedovoljna količina sna utiče na lučenje hormona i metabolizam, što je predispozicija za povećanje težine», kaže Epstajn. Međutim, to nije sve. Pojedina istraživanja su utvrdila da nedovoljno spavanje povećava rizik od nekih vrsta raka, visokog pritiska, srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih bolesti. Istraživači ističu da jedini način na koji to može da se izbegne, jeste da se obezbedi dobar noćni san.

Pretraga
Ko mrzi žene, on je zapravo prema njima galantniji od onoga ko ih voli; prvi ih, naime, smatra nesavladivima, dok se drugi još nada da će sa njima izaći na kraj.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi