Strastveni pušači mogu da smanje rizik od raka pluća

Medjutim, kažu oni, smanjenje tog rizika i nije tako veliko kako bi mogli da pomislite. Studije o javnom zdravlju u poslednjih nekoliko godina pokazuju da je rak pluća vodeći uzrok smrti od raka širom sveta, i da je oko 90 % slučajeva raka pluća povezano sa konzumiranjem duvana. Ovaj danski pušač je zabrinut, nakon 40 godina pušenja 30 cigareta dnevno.
Ubediti ljude kao što je on , da ostave pušenje je veoma teško, pa su se danski lekari zapitali da li bi samo smanjenje moglo da zaštiti pušače od raka pluća. Odgovor je da, sudeći prema njihovoj studiji objavljenoj u časopisu Američkog zdravstvenog udruženja.
«Postoji značajno smanjenje rizika od dobijanja raka pluća ukoliko smanjite pušenje».
Lekar Nina Gotfredsen iz kopenhagenske univerzitetske bolnice i njene kolege došli su do ovih zaključaka prateći pušačke navike i stanje zdravlja kod skoro 20 hiljada ljudi u Danskoj, u poslednjih oko 18 godina. Medjutim, doktor Gotfredsen napominje da se bolji rezultati zdravlja ne slažu da sumom smanjenja pušenja.

«Pušač koji smanji broj cigareta na pola , smanjuje rizik od raka pluća ne na pola, već 25%. Tako da rizik jeste smanjen , ali ne toliko koliki je broj cigareta».

Šta je uzrok tog neslaganja? Danski istraživači predpostavljaju da pušači koji smanje broj cigareta možda nadomeštaju redukciju duvana koji udišu, pušeći svoje preostale cigarete sa više intenziteta, udišući dublje i duže.

Uredništvo časopisa američkog zdravstvenog udruženja složilo se sa rezultatima istraživanja navodeći da potpuni prekid pušenja stvara najveću zaštitu protiv raka pluća. Ali, preporučuje lekarima da savetuju pacijentima koji ne mogu da ostave pušenje , da smanje koliko god mogu.

Pretraga
Koja vatra može da se poredi sa suncem u zimskom danu?
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi