Glad dolazi nocu

Dva sata je ujutru i u kuci vlada mukla tišina. Otišli ste u krevet u jedanaest i vrlo brzo ste zaspali. Ali, probudili ste se i neki unutrašnjih glas vam nareduje da ustanete, odete u kuhinju i nešto prezalogajite. Otvarate frižider... Komadic sira, malo salame, može i malo cokolade... A onda i caša toplog mleka, kažu da to pomaže da se zaspi. Koliko ste kalorija ubacili u sebe za samo desetak minuta? Ne želite ni da mislite o tome. Najvažnije je da sada mirno možete da se vratite u krevet. Ovako nešto se skoro svima nama dogodilo, barem jednom životu“, kaže italijanski psihoterapeut Silvana Dalera. „Ako primetite da takvi napadi postaju sve cešci, morate da se zapitate šta se to dešava s vama, šta to nije u redu.“ Izmedu ostalog i zato što te nocne „užine“ vrlo brzo mogu da se pretvore u višak kilograma.

Medjutim, ne treba da brinete samo zbog kilograma, pošto napadi gladi usred noci mogu da budu odraz ozbiljnijih problema. Prvi je vezan za iracionalni, nesvesni deo naše licnosti, prvenstveno za simbolicno znacenje koje hrana ima u našem životu, tako da nije redak slucaj da za njom posežemo kad smo nervozni ili tužni. Drugi je specifican poremecaj u ishrani poznat kao NES (Night Eating Syndrom), koji podrazumeva cesto konzumiranje hrane u toku noci. Osnovni simptomi su: odsustvo apetita u toku prepodneva, konzumiranje vecih kolicina hrane u vecernjim satima, cesto budenje u toku noci zbog snažne potrebe da se nešto pojede, stres i depresija. Prema najnovijim procenama, ovaj sindrom pogada oko 1,5 odsto ukupne populacije. Od njega pati 42 odsto gojaznih osoba i 44 odsto obolelih od depresije. „Kao i kod gojaznosti, lecenje se zasniva na psihoterapiji. Osim toga, mogu da se koriste i lekovi, pre svega melatonin i sertralin“, kaže endokrinolog Kjara Gali iz bolnice „San Ðerardo“ u Milanu.

Lekovi i psihoterapija nece, medutim, dati trajne rezultate ako se ne kombinuju sa promenom ishrane i nacina života. Obroci moraju da budu cešci i uravnoteženi i dorucak ne sme da se preskace. Takode je vrlo važno da se uvece opustite, recimo uz dobru knjigu ili film. Tako cete se lakše vratiti u normalan ritam, koji su poremetile nocne šetnje do kuhinje.

Pretraga
Svaki put kada pomislite da je televizijski program pao na najniže grane... pojavi se neka nova emisija koja vas natera da razmislite gde je ta najniža grana.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi