Za varenje bez problema

Prakticno svaki stanovnik planete oseca izvesne tegobe u radu digestivnog trakta. Veoma znacajnu ulogu u nastanku bolesti sistema za varenje igra tecnost koju svakodnevno unosimo u organizam. Pridržavajte se pravila da pijete samo 15-20 minuta pre jela. Ni u kom slucaju se ne preporucuje da pijete za vreme ili odmah posle obroka, varenje ce biti mnogo lakše. U normalnim uslovima, uz prosecan gubitak vode (od približno 12 caša, to jest od dva i po do tri litra) potrebno je uneti u organizam istu kolicinu tecnosti. To, medutim, ne znaci da dnevno treba popiti tri litra vode. Vecina namirnica sadrži vodu. Zajedno s hranom u organizam unesemo prosecno još cetiri caše vode. Pre svega obicnu vodu. Medutim, naša voda ima nekoliko nedostataka. Kao prvo, hlorisana je, a da bi se hlor odstranio, potrebno je držati vodu dva-tri sata u posudi bez poklopca. Kao drugo, voda iz cesme sadrži neke hemijske supstance koje u nju dospevaju iz starih vodovodnih cevi. Zato prvo pustite vodu da otece, pa tek onda pijte.

Crni caj jaca centralni nervni sistem, srce i krvne sudove, poboljšava varenje, doprinosi boljoj apsorpciji hrane, ubrzava razmenu materija, otklanja pospanost, umor i glavobolju.

Zeleni caj ima cak i lekovita svojstva. Leci trovanje i proliv, cuva zube od karijesa, povecava tonus organa za varenje, a time i apsorpciju hrane.

Sokovi se piju 30-40 minuta pre jela, a ako imaju pojacanu kiselost, bolje ih je piti nekoliko sati posle jela.

Pored celuloze, sokovi sadrže mnogo korisnih vlakana pektina. Najviše pektina sadrži sok od jabuke, pomorandže i paradajza.

Pretraga
Postavljanje problema znatno je važnije od nalaženja rešenja: u samom pitanju krije se više od odgovora.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi