Pobedite umor

Stres, preopterecenost, neuredan život... Umor je odbrambena reakcija organizma koji nam tako stavlja do znanja da smo preterali. To je simptom na koji treba obratiti pažnju. Pospanost, iscrpljenost, bezvoljnost... Umor je sastavni deo svakodnevnog života, ali ponekad može da postane hronican, a može da ukazuje i na neku bolest. Uzroci umora su mnogobrojni. Ponekad je to odgovor na probleme u licnom i profesionalnom životu, katkada je za umor odgovorno neko psihicko oboljenje, a u 16 odsto slucajeva on je posledica infektivne bolesti. U nekim periodima smo osetljiviji na umor nego u drugim. To je slucaj upravo sada, na prelasku iz jednog u drugo godišnje doba kada je smanjeno lucenje melatonina. Ovde navodimo nekoliko neuobicajenih uzrocnika umora na koje najcešce ne obracamo pažnju i ne znamo da mogu da deluju iscrpljujuce na organizam.

Mnogo telefonirate
„Gubite mnogo telesne tecnosti iz usta kad mnogo pricate“, objašnjava Džanel Berlou iz privatne londonske klinike TMI. Ona kaže da je kod radnika koji su zaposleni na centrali ili u takozvanim kol centrima to glavni razlog zamora. To važi za sekretarice ili biznismene koji dobar deo poslova obave telefonirajuci. Dehidratacija dovodi do zgušnjavanja krvi, cime se smanjuje dovod kiseonika u celije celog organizma. Ako ste primetili da u toku radnog vremena mnogo telefonirate, postarajte se da pijete više vode nego obicno. Odmah cete se bolje osecati.

Imate nizak pritisak
Dok je visok krvni pritisak opasan po zdravlje, nizak pritisak po pravilu izaziva osecaj zamora i iscrpljenosti. „Iako ne znamo precizno zašto je tako, pretpostavljamo da on dovodi do toga da se mozak ne snabdeva optimalnom kolicinom krvi“, kaže dr Piter Rou sa Univerziteta Džons Hopkins u SAD. Najkarakteristicniji simptom niskog pritiska jeste vrtoglavica kad naglo ustanete ili ako dugo stojite.

Uživate u hrani
Ako se radujete dobrom obroku, povecava se kolicina tecnosti za varenje hrane, pa naš organizam apsorbuje mnogo više hranljivih sastojaka iz namirnica. Kakve to veze ima s umorom? Manjak gvožda je jedan od najcešcih uzroka umora kod žena, tako da je neophodno da obratite pažnju na pravilnu ishranu i ako je potrebno uzimate tablete gvožda.

Rodeni ste u zimu
Ako ste rodeni u decembru ili januaru, veca je verovatnoca da cete biti umorni uvece nego osoba koja je rodena u junu ili julu. Takozvane letnje bebe su pospane ujutru, a živahne predvece. To je zakljucak istraživaca sa Univerziteta u Bolonji. Izlaganje suncevoj svetlosti 10-20 minuta ujutru probudice sove, dok ce šoljica kafe (50 ml) posle podne osokoliti ševe, to jest jutarnje tipove.

Ne vetrite posteljinu
Velika vlaga pogoduje razvoju grinja, koje se skupljaju u posteljini. Dakle, nemojte da nameštate krevet cim ustanete da bi se vlaga koju vaše telo neminovno stvara osušila, a sa njom i grinje.

Popite jutarnju kafu
Ako niste uneli uobicajenu dozu kofeina ujutru, možete sa sigurnošcu ocekivati manjak energije. Dr Roland Grifits sa Univerziteta Džons Hopkins otkrio je da 50 odsto ljudi oseca umor ako ne popiju prvu jutarnju kaficu, dok 13 odsto uopšte nije u stanju normalno da funkcioniše. Cak i osobe koje piju samo jednu kafu na dan osecaju se pospano.

Okruženi ste kablovima
Pozitivni joni, koje emituju elektricni uredaji ili erkondišni, izazivaju pojacano lucenje hormona koji nas cini umornim i depresivnim. Strucnjaci preporucuju korišcenje jonizatora da bi se povecala koncentracija negativnih jona u vazduhu pošto ce nam oni popraviti raspoloženje i podici energiju.

Sve radite po spisku
Ako spadate u ljude koji prave spisak stvari koje toga dana treba da urade, imate više šanse da se osecate umornim od osoba koje nemaju tu naviku. Istraživaci sa Univerziteta Tilburg u Holandiji su otkrili da su osobe koje razmišljaju o tome šta sve treba da obave više sklone zamoru, jer ih teret tih obaveza previše pritiska.

Imate stare jastuke
„Ako vam je jastuk mlitav, vrat vam nece zauzimati pravilan položaj dok spavate. To izaziva ne samo napetost i bolove vratnih mišica, vec i lošiji protok vazduha dok spavate, a samim tim i umor. Stoga obavezno promenite jastuk koji je previše star.

Cesto ste na Internetu
Hormon melatonin nas stimuliše na san, ali sjaj monitora usporava njegovo lucenje, narocito ako gledate nešto što zahteva koncentraciju. Tako vam se povecavaju šanse da kasno legnete, što znaci da cete lošije spavati i ujutru ustati umorni. Lekari preporucuju da uvece nešto citate ili slušate muziku, a sve što je vezano za kompjuter obavite pre toga.

Pretraga
Vera u radost gotovo je ista kao i sama radost.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi