Sprečite zadržavanje vode u telu

Svi se ponekad osećamo naduto, a jedan od glavnih uzroka tome je zadržavanje vode u organizmu koju prouzrokuje loša ishrana bogata soli. Brza hrana i jela koja su jako zasoljena deluju tako da telo počne zadržavati vodu, pa se osećamo nadutim u području trbuha i u ekstremitetima. Osim loše ishrane, nadutost može biti prouzrokovana i dugotrajnim stajanjem, vrućim vremenom, može biti rezultat nuspojava nekih lekova, simptom određenih bolesti ili hormonske neravnoteže kod žena. Ipak, određenim promenama u ishrani oticanje se može smanjiti, ili čak potpuno eliminisati. Natrijum iz soli glavni je uzrok oticanja i nadutosti, i zbog toga je potrebno smanjiti unos slane hrane. Najviše soli ima prerađena hrana i zbog toga je treba što više izbegavati, ako ne i izbaciti iz ishrane. To je konzervisana hrana, salame, paštete, hrenovke… Međutim, dehidrirane osobe takođe pate od zadržavanja vode i otečenosti u rukama, nogama i području trbuha. Zato, ako ste osoba koja ne pije dovoljno vode, počnite u organizam unositi više H2O-a. Do nakupljanja vode u organizmu dolazi i kada dugo boravimo u zagrijanim prostorima i to upravo zbog dehidracije. Osim vode, dobar izbor pića su i voćni sokovi te biljni čajevi.

So nije jedini začin koga možete staviti u hranu da bi ona imala bolji ukus. Zapravo, postoji velik broj začina koji ne samo da će hranu učiniti ukusnijom, već će telu pružiti velik broj korisnih sastojaka. To su limun, luk, ruzmarin, paprika, kao i velik broj začinskog bilja.

Postoji velik broj svežeg voća i povrća koji deluju kao prirodni sredstva i pomažu za izbacivanju viška vode bez narušavanja ravnoteže elektrolita u telu. Takvo delovanje najbolje se postiže upotrebom agruma te dinja i lubenica. Osim što će sprečiti nakupljanje vode, to voće sadrži i kalijum, koji je vrlo bitan mineral za zdravlje tela.

Kad je u pitanju povrće, ne možete pogrešiti koje god upotrebljavali jer je svo bogato mineralima, vitaminima i antioksidantima koji koriste zdravlju. Ipak, neko od povrća ima snažnije delovanje. To je zeleno povrće poput kelja i salate, krastavci, paprika, celer, luk, mrkva…

Zato, imate li problema sa zadržavanjem vode u telu, pokušajte promeniti svoju ishranu, jer najverovatnije je problem i nastao zbog lošeg izbora hrane.

Pretraga
Pobrinite se da dobijete ono što volite inače će vas prisiliti da volite ono što dobijete.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi