Lekoviti bor

Čaj od bora se koristi za jačanje organizma, inhalaciju, protiv kašlja, reumatizma i oboljenja kože. Čaj od bora se koristi za jačanje organizma, inhalaciju, protiv kašlja, reumatizma i oboljenja kože. Bor ima stablo koje može da poraste više od 10 metara. Dok je mlađi, njegove grane i deblo su prekriveni smeđecrvenkastom korom koja posle postaje sivosmeđa. Grane se šire u obliku kišobrana. Iglice bora su sastavljene u čupercima po dve, duge su od pet do šest centimetara, a boja im je sivozelena. Cvetovi su jednodomni. Iz ženskih cvetova se oblikuju mali češeri, koji u početku imaju crvenkastu, a posle smeđu boju i postaju drvenasti. Za lek se upotrebljavaju mali izdanci i iglice. Iglice bora, kao i sve iglice četinara, treba upotrebljavati neposredno posle branja, jer se vitamin C gubi sušenjem, tako da iglice koje se čuvaju više od godinu dana potpuno izgube svoja lekovita svojstva. Mladi izdanci bora koriste se u lečenju zastarelih katara disajnih puteva, promuklosti, kašlja, lakšeg bronhitisa, za inhalaciju... Takođe se koriste u lečenju astme, kao i u lečenju reumatskih bolesti i gihta. Kod grčeva izazvanih kamenom u žuči uzima se sveža smola. Smola borova, koja se nalazi na kori, obiluje gorkim materijalima i eteričnim uljem koje sadrži lekovitu materiju terpentin. U narodnoj medicini preparati od borove smole se upotrebljavaju za lečenje kožnih bolesti. Pri njenoj upotrebi je neophodan oprez i tačno pridržavanje propisanih doza. Za lečenje određenih bolesti, iako ređe, koriste se i češeri.

Lekoviti napici i tonici od bora

Čaj za jačanje organizma
Vrh grančice sa dvadesetak iglica prokuvati u pola litra vode. Ostaviti pola sata da odstoji i procediti. Piti toplo i zaslađeno.

Inhalacija za čišćenje disajnih puteva
U dva litra vode staviti dve-tri šake borovih iglica i kuvati pet minuta. Podići poklopac posude, držati na tihoj vatri i inhalirati se oko 15 minuta. Ponavljati što češće.

Sirup protiv kašlja i bronhitisa
Preliti 100 g borovih pupoljaka sa pola litra ključale vode i držati na toplom šporetu oko dva sata. Za to vreme razmutiti 200 g šećera u pola litra vode i kuvati dok se ne dobije gust sirup. Procediti borove pupoljke i dodati ih sirupu. Uzimati pre obroka, ujutro i uveče, supenu kašiku. Polako otapati u ustima.

Kupka za reumatizam i kožna oboljenja
Dve šake borove smole staviti u litar vode, ostaviti pola sata, a nakon toga prokuvati pet minuta, procediti i dodati u kadu sa toplom vodom. Izaći iz kupke kada voda postane mlaka.

Tonik za zarastanje rana
Skinuti koru sa stabla i samleti je što sitnije. Dodati toplu, ali neključalu vodu i mešati dok se ne rastvori. Dobijena tečnost treba da bude samo malo gušća od obične vode. Nakapati na zavoj i staviti na ranu. Ukoliko se obloge drže tokom celog dana, menjati ih na svaka dva sata...Izvor (stil-magazin)

Pretraga
Uloga iskrenog čoveka je teška uloga.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi