Semenke cuvari organizma

Retko je koja namirnica bogata vrednim materijama toliko zanemarena u našoj ishrani poput semenki. Energetska vrednost semenki ne zaostaje za onom orašastih plodova, a znatan broj kalorija duguju visokom procentu masnoca. Naime, više od polovine sadržaja cine masnoce, ali rec je o visokovrednim uljima, koja tek u malom delu cine zasicene, a vecinom je ipak rec o nezasicenim masnim kiselinama. Semenke se isticu visokim sadržajem esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje brojnih važnih funkcija u organizmu. Ljudsko telo nije sposobno da ih sintetiše, zbog cega je neophodan njihov unos kroz ishranu.
Znacajan procenat cine proteini, zauzimajuci 20 -25 posto sadržaja. Vitamina nema u izobilju (osim vitamina E u semenkama suncokreta), ali zato ima svega pomalo, pocevši od vitamina A, preko vitamina E, do svih vitamina B kompleksa, izuzev vitamina B12. Semenke se isticu i sadržajem brojnih važnih minerala poput kalcijuma, magnezijuma, gvožda, kalijuma, selena i cinka, a nije zanemariva ni kolicina prehrambenih vlakana.

Zbog visokog udela ulja, semenke lako užegnu, pa je posebnu pažnju potrebno posvetiti njihovom cuvanju. Kako bi nutritivna vrednost ostala maksimalno ocuvana, najbolje ih je držati na hladnim i suvim mestima, u tamnim posudama koje ne propuštaju vazduh.(blic)

Pretraga
Vladar: ja vam naređujem da me plaćate, a vi me plaćate da vam naređujem.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi