Susamove semenke

Polovinu sadržaja semenki susama cine ulja koja sadrže visok procenat oleinske i linolne masne kiseline, dok oko petinu sadržaja cine proteini visoke biološke vrednosti. Susamove semenke su vrlo dobar izvor bakra i mangana, a isticu se i sadržajem magnezijuma, kalcijuma, gvožda, vitamina B1, cinka i prehrambenih vlakana. Semenke susama sadrže i dva jedinstvena spoja iz grupe lignana: sezamin i sezamolin. Lignani su fitohemikalije koje se odlikuju brojnim pozitivnim svojstvima, medu ostalim imaju svojstvo snižavanja holesterola i krvnog pritiska. Osim toga, svrstavaju se i u grupu fitoestrogena, koji se pod uticajem enzimskog sistema u našim crevima pretvaraju u materije slicne hormonima i na taj nacin pružaju zaštitu od tumora osetljivih na hormone, na primer karcinoma dojke. Dodatno, pokazalo se da susam štiti jetru od oksidativnih oštecenja. Pozitivno delovanje lignana kao fitoestrogena nije rezervisano samo na zaštitno dejstvo od karcinoma dojke. Upravo zbog delovanja slicnim hormonima, rezultati brojnih istraživanja ukazali su na njihovo svojstvo ublažavanja tegoba povezanih sa menopauzom. Osim toga, semenke susama nude još citav niz blagodeti.

Tako, na primer, bakar maže da ublaži bolove i upale koje izaziva reumatoidni artritis, a magnezijum može da bude od koristi pri snižavanju visokog krvnog pritiska i prevenciji napada migrene. Iako se kalcijum ovde ne nalazi u visoko iskoristivom obliku kao u mleku i mlecnim proizvodima, njegov visok sadržaj ipak može da bude od koristi u ocuvanju gustoce koštane mase i prevenciji nastanka osteoporoze, posebno kod vegana.

Zbog prilicno visokog procenta cinka, poželjno je da se semenke susama što cešce nadu na jelovniku svakog muškaraca. Naime, cink ima važnu ulogu u održanju zdravlja sperme i plodnosti kod muškaraca.

Dragoceni sastojci susamovih semenki se bolje apsorbuju ako se one zgnjece i samelju. Ukoliko se samlevene semenke pomešaju sa susamovim uljem, dobije se namaz tahini. Tahini se može dodati u razne umake, namazati na hleb umesto maslaca, ali i koristiti u pripremi kolaca i keksa. Što se susamovog ulja tice, ono se može koristiti za dinstanje, pecenje, prženje, ali i za pripremu umaka i salatnih preliva.

Kašicica susamovih semenki može se dodati i omiljenim žitaricama za dorucak ili jogurtu. Kombinacijom octa od pirinca, tamarija (umak od soje), zgnjecenog belog luka i pecenih semenki susama, dobija se salatni preliv koji ce dati poseban ukus svakoj salati. Semenke susama s malo limunovog soka dobro idu uz povrce kuvano na pari. Susamove semenke se mogu dodati i raznim marinadama ili posuti po sušiju, što jelu daje sasvim novu dimenziju. (blic)

Pretraga
Manje uživamo u onome što smo postigli nego u onome čemu se nadamo.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi