Delfinima protiv depresije

U istraživanju sprovedenom u Hondurasu naucnici su testirali dejstvo redovnog plivanja s delfinima na stanje 15 osoba kojima je dijagnostifikovana depresija. Rezultati studije koju je objavio British Medical Journal pokazuju da su se simptomi tih osoba znatno više popravili nego simptomi kod ispitanika koji su takođe plivali u tom području, ali ne s delfinima. Ispitanici su sa delfinima plivali 2 nedelje, po 1 sat dnevno.
Svi ucesnici istraživanja su najmanje 4 nedelje pre početka prestali uzimati antidepresive te su prestali pohađati psihoterapiju. Naucnici pozitivano dejstvo plivanja s delfinima objašnjavaju estetičkom vrednošću tih sisara i pozitivnim emocijama koje su nastale zbog interakcije s njima.
Postoji i pretpostavka da je na poboljšanje mentalnog zdravlja ispitanika uticalo emitovanje ultrazvuka koji je deo eholokacijskog sistema delfina.

Pretraga
Ono što je prošlo više ne postoji, ono što će biti još nije došlo. Pa šta onda postoji? Samo ona tačka u kojoj se sastaju prošlo i buduće. Eto, u toj tački je sav naš život.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi