Sastojak biljke sprečava nastanak raka pluća

Korištenje prirodnog sastojka biljke "mundulea sericea", poreklom sa Madagaskara, moglo bi pomoći u sprečavanju nastanka raka pluća prouzrokovanog dugogodišnjim pušenjem, izvestili su naucnici iz Centra za istraživanje raka Anderson u Houstonu pri Sveučilištu Teksas, predvođeni Ho-Youngom Leejem.
Istraživanje je sprovedeno na tri grupe miševa kojima je ubrizgavan agens koji uzrokuje "pušački" rak pluća. Jednoj je grupi istovremeno sa spomenutim agensom ubrizgavan i spomenuti sastojak, drugoj je sastojak u organizam unesen kasnije, a treća grupa nije primala sastojak. dejstvo kod životinja proveren je u dvadesetoj nedelji istraživanja.
Kod životinja u sve tri grupe razvio se tumor pluća, no primećeno je da je u dvadesetoj nedelji kod grupe miševa kojima je istovremeno ubrizgavan spomenuti sastojak broj tumorskih celija bio znatno manji, a davanjem dodatnih količina spomenutog hemijskog sastojka broj tumorskih celija još se smanjio.
S obzirom na to da je istraživanje još u začetku, a poznato je da bi spomenuti sastojak mogao biti toksičan za srčani mišić, pluća i živce, autori istraživanja nisu prijavili veća štetna popratna dejstva. U saopstenju Leejeva tima stoji da bi "spomenuti sastojak mogao postati preventivni sastojak u lečenju ranog stadijuma raka pluća" kod ljudi.

Pretraga
Prema odgovorima koje daje, možete zaključiti koliko je neki čovek pametan. A koliko je mudar, možete uvideti na osnovu njegovih pitanja.
Evropska unija
119.23
SAD
101.29
Švajcarska
104.19
Velika Britanija
134.34
Hrvatska
15.9
Bosna i Hercegovina
60.96
Anketa
Koliko često posećujete naš sajt?Rezultati | Sve ankete
Linkovi